Akkerbouw

Nieuws 1086 x bekeken 2 reacties

Britse aardappelprijs omhoog

Londen – De gemiddelde Britse aardappelnotering is vorige week met een kleine 8 procent omhoog gesprongen naar 268,01 pond (316,95 euro) per ton.

De notering ligt daarmee ruim twee keer zo hoog als vorig jaar. De spotprijs ging met 5,7 procent omhoog naar 336,62 pond (bijna 400 euro) per ton en is daarmee bijna 3,5 keer zo hoog als een jaar geleden.

Door de in het water gevallen oogst van 2012 doet zich op de Britse markt een groot tekort aan aardappelen voor. Dat weerspiegelt zich ook in de invoercijfers die door het schap Potato Council worden gemeld. In de periode tot eind januari werd 381.700 ton aan consumptie-aardappelen uit het buitenland aangevoerd terwijl dat een jaar geleden niet meer dan 97.000 ton was. Die aardappelen worden daarbij geleverd door Frankrijk, België en Duitsland terwijl ook ons land een grote hoeveelheid extra naar de Britse markt kan verschepen.

De problemen worden nog verergerd doordat het door het aanhoudend koude weer met veel sneeuw met de aansluiting op het nieuwe seizoen mis dreigt te lopen. Het schap meldt dat er tot nu toe niet meer dan 4.000 hectare aardappelen is gepoot terwijl dat in de beide voorafgaande jaren begin april al 32.000 hectare was.

Laatste reacties

  • koestal

    wat een toestand in Engeland !

  • Mels

    Ze zijn daar dus echt op heren inkopers van de fritesverwerkers........De manipulatie van de markt gaat jullie dit jaar nog zekers parten spelen,god wat zullen de laatsten duur zijn want de nieuwe staan nog of zitten nog in de koeling
    (grondtemp 4 grdn)

Of registreer je om te kunnen reageren.