Akkerbouw

Nieuws 919 x bekeken

Bietenzaai gevorderd tot ruim 86 procent

Bergen op Zoom - Het zaaien van suikerbieten gaat gestaag door. Vorige week is een kwart van de bieten gezaaid. Hiermee stond de tussenstand begin deze week op ruim 86 procent. Vorig jaar zat rond deze tijd zo ongeveer alles in de grond, maar toen was er sprake van een vroeg begin van het seizoen. Door de lange koude winter was dat dit jaar niet mogelijk.

Na de weersomslag is het hard gegaan met de zaaiwerkzaamheden. De laatste twee weken is heel veel gedaan. De regio's Zeeuws-Vlaanderen en Oost- en Zuid-Flevoland zijn klaar. Het meeste moet nog gebeuren het het Noordelijke zand, gevolgd door Noordelijk dal/veen, Limburg en Oost-Brabant. Die gebieden hadden de week ervoor ook de grootste achterstand. De telers in die regio's zijn vorige week flink ingelopen.

De gemiddelde zaaidatum van suikerbieten komt naar verwachting van Suiker Unie uit op 8 april, vier dagen later dan het langjarig gemiddelde. De recente neerslag zorgt met de hogere temperaturen voor groeizaam weer, waardoor het groeiseizoen toch nog een goede start lijkt te hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.