Akkerbouw

Nieuws 1513 x bekeken

Australië oogst meer suikerriet

Canberra - Australië oogst dit jaar 32,8 miljoen ton suikerriet. Dat is 8 procent meer dan vorig jaar, verwacht Rabobank Australië. Uit het riet wordt 4,68 ton suiker gehaald. Dat is 9 procent meer dan vorig jaar.

Het riet profiteert van de regen die onlangs is gevallen in Australië, stelt Rabo-analist Tracey Allen. “Maar als de regen te lang aanhoudt dan is dat weer schadelijk voor de suikerproductie. In het zuiden van Australië is dat al het geval.”

Volgens Allen verbouwen de telers in Australië nu 11 procent minder riet dan 10 jaar geleden. “Maar het areaal groeit nu weer. Dat is ook nodig want de rietverwerkers hebben een overcapaciteit van 5 miljoen ton riet per jaar. De verwerkers geven daarom een premie aan de telers als ze extra riet aanplanten.”

De Rabo meldt dat de telers vorig jaar gemiddeld 80 ton riet per hectare oogstten. Het tienjaarlijkse gemiddelde ligt op 87 ton. Allen verwacht een blijvende druk op de suikerprijzen in Australië door het overschot op de wereldsuikermarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.