Akkerbouw

Nieuws 2274 x bekeken

Verlaagde prijzen voor Bintje-poters

Middenmeer - De telersbeurs Middenmeer noteerde woensdag 20 maart voor het eerst in drie weken weer Bintje-pootgoed.

De potermaat bracht 21 euro per 100 kilo op, de kleintjes deden 30 euro. Dat is voor de potermaat 3 euro lager dan eind februari.  De kleine sortering werd al vanaf begin februari niet meer genoteerd in Middenmeer. Ook de handelsnoteringen voor Bintje-pootgoed zijn de afgelopen weken flink gedaald. Bintje.info noteerde vrijdag 15 maart de poters in de maat 35/45 mm voor 22 tot 23 euro. De prijs van de Bintjes in de potermaat is de laatste weken geleidelijk weggezakt. De kleine maat 28/35 mm, vooral in trek bij de Belgische afnemers, bracht 33 tot 34 euro per 100 kilo op. Hiervan is de prijs steviger gezakt.  Het zijn voor de fase in het seizoen geen uitzonderlijk lage prijzen. De afzet blijkt wel stroef, zoals ook telersbeurs Middenmeer meldt. Er is een groot verschil met vorig jaar, toen de gemiddeld grove sortering van de oogst 2011 resulteerde in een relatief klein aanbod pootgoed.

De bruto opbrengst van pootgoed van de oogst 2012 is volgens de recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek uitgekomen op 37,9 ton per hectare. Dat was voor de oogst 2011 nog 34,7 ton/ha. Het areaal is met 3,1 procent uitgebreid. De totale Nederlandse productie steeg ten opzichte van de vorige oogst met 12,6 procent ofwel  166.000 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.