Akkerbouw

Nieuws 977 x bekeken 8 reacties

Plaatsing mestproducten in akkerbouw kan beter

Wageningen – Alle producten van mest zijn in principe inzetbaar in de akkerbouw. In hoeverre dat gebeurt, hangt af van onder andere de prijs, de voorkeur van de akkerbouwer en andere gebruikte meststoffen. De inzetbaarheid wordt groter bij betere garanties over de samenstelling.

Onderzoekers van de instituten NMI, Alterra en Blgg hebben een studie gedaan naar de toepasbaarheid van mestproducten in de akkerbouw. De overheid eist dat meer mest wordt verwerkt. Daardoor komen meer mestproducten beschikbaar.

In de studie is gekeken naar de dunne fractie, de dikke fractie en het mineralenconcentraat van varkens- en rundermest. Dat is vergeleken met het digestaat uit (co)vergisting, spuiwater en enkele andere meststoffen, waaronder Betafert (restproduct uit de vergister van Suiker Unie). De onderzoekers hebben in de studie alle mestproducten ingepast in vijf typen akkerbouwbedrijven, verspreid over Nederland.

De onderzoekers concluderen dat alle mestproducten inzetbaar zijn. De toepassing hangt af van de prijs, de voorkeur van de akkerbouwer, de toepassingsmogelijkheden, de andere meststoffen die de akkerbouwer gebruikt en eventuele eisen van afnemers van de gewassen.

Mestproducten worden beter inzetbaar in de akkerbouw als er garanties zijn over de samenstelling. Ook raden de onderzoekers aan de gehalten aan nutriënten te verhogen, zodat transport, opslag en toediening goedkoper worden voor de akkerbouwer. Mineralenconcentraten worden aantrekkelijker voor akkerbouwers als het fosfaat er zoveel mogelijk wordt uitgehaald. Dan kan het beter worden gebruikt naast onbewerkte mest.

Laatste reacties

 • Mels

  Allemaal gelul in de ruimte. De gebruiksnormen zijn te krap,risico van overschrijding is te groot. De tijdstippen van aanwending zijn ook te krap zodat het wel heel moeilijk wordt.En de wil/noodzaak is er niet,waarschijnlijk is kunstmest nog te goedkoop.

 • jan10

  Ik denk dat samenstelling en homogeniteit de grootste weerstand bied voor de akkerbouwer. als ik zie dat er vrachten met 6 en met 0.5 kg p op het perceel worden uitgereden ,ben je er inderdaad snel klaar mee.

 • Mels

  Ja. Daar heb je een punt. Daarom een silo bouwen of mest uit een silo/zak in de buurt waarvan je weet wat er in gegaan is.

 • ed12345

  Mels kan jij me dit uitleggen als ik het goed begrijp, door de europese normen mag je niet meer fosfaat aanwenden als het gewas opneemt maar mais b.v kan nogal wat fosfaat aan. De gronden waar het pw getal van nature laag is zullen er toch ook genoeg zijn,mogen die ook niet meer aanwenden als de behoefte van het gewas.

 • Mels

  Ja Ed,Dat kan ik wel alleen nu ff niet. Zal er ea even op nalezen en als jij weer wakker bent zal ik het erop proberen te hebben.

 • Mels

  Zie dat je vroeg op bent! Zal rest ff via gewone pc doen ipv de cell.

 • Mels

  Ed,www.czav.nl/dynamisch/bibliotheek/318_0_NL_Nieuwe_mestwetgeving_2010_2013.pdf
  Dit is em helemaal,de wereld is gek,met name in Nederland als je weet dat in de VS in bepaalde staten in het najaar met de sleepslang mest op maisland gesmeerd wordt zonder nagewas oid,hoe is dat bij jullie geregeld of is daar nog niks,zoals in Ontario????

 • Mels

  Zoals ik ervaar wil ik in mijn aardappels wel rond die 85 kg P uitkomen en afhankelijk van het Pw getal zal dat kunnen of niet.
  Mij is geleerd dat de bemesting een vat met duigen is(Max van Cingel en anderen),elke duig moet even lang zijn voor een goede opbrengst met dito kwaliteit maar de breedte hangt af van hoeveel er van een meststof of sporeelement nodig is.Op dit moment vrees ik dat voor veel gewassen op al onze verschillende grondsoorten er een of meerder duigen niet lang genoeg zijn wat tot gevolg heeft dat een gewas wel een goede opbrengst heeft maar geen kwaliteit of andersom.Je kunt dit wat verbloemen door bv stikstof van het ene gewas te geven aan het andere gwas en evt wat bladmeststof geven e.d maar de hoofdzaak is dat we er tekort op mogen gebruiken.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.