Akkerbouw

Nieuws 1976 x bekeken 3 reacties

Nieuw middel tegen wortelvlieg in aantocht

Emmeloord – Er zit een nieuw middel tegen wortelvlieg in de pijplijn. Dat maakte onderzoeker Albert Ester bekend op de themadag peen in Emmeloord.

Dit middel behoort tot de pesticidesoort anthranilamides. "Het tast de spierfunctie van insecten aan", zegt Ester uit. "Het veroorzaakt verlamming, waardoor de vlieg niet meer kan eten. Het werkt snel; binnen vier dagen gaan de insecten dood en ook eieren en larven in het L1-stadium overleven het middel niet."

Toelating voor het middel wordt aangevraagd. Op een goed moment, want volgens Johan Voragen van Bejo Zaden is het onzeker of het middel Perfekthion voor komend seizoen wordt toegelaten. "Een goed, breed werkend middel is dus heel belangrijk. Ook dit seizoen zijn week partijen peen afgekeurd wegens schade door de wortelvlieg."

Laatste reacties

  • Nathanael

    en wat doet het middel met ons? Wat doet het middel met de dieren die de insecten binnen die 4 dagen opeten? Zaken waar we liever niet aan denken, maar beter wel wat rekening mee houden...

  • Mels

    Als de afnemer wortelvliegschade gewoon uitbetaald en tegen de consument zegt dat er niet op gespoten wordt en er daarom lelijke wortels in het zakje zitten kunnen we idd daar aan denken. Helaas wordt een lelijke wortel niet verkocht......

  • trijnie

    Maar hoe doen de biologische boeren het dan?

Of registreer je om te kunnen reageren.