Akkerbouw

Nieuws 867 x bekeken

Marktbureau vindt sojabonen te goedkoop in Chicago

Hamburg – Sojabonen zijn te goedkoop op de termijnmarkt in Chicago. Dat stelt Oil World.

Het marktbureau voorziet een lagere productie in Brazilië en Argentinië. Sojabonen voor levering in mei noteren rond $14,50 per bushel (417 euro per ton) in Chicago. Dat is bijna 20 procent lager dan begin september vorig jaar toen de sojaprijs steeg vanwege de droogte in de VS. Oil World stelt dat de prijs te ver naar beneden is doorgeschoten. “Zuid-Amerika levert te weinig sojabonen, ondanks dat daar al twee maanden wordt geoogst. De noteringen voor de oude oogst gaan stijgen.”

Brazilië heeft problemen met het transport van sojabonen naar de havens. Ook het laden van de schepen gaat trager dan nodig om aan de vraag te voldoen, stelt Oil World. Het marktbureau verwacht dat de oogst van sojabonen in Brazilië en Argentinië 2,2 miljoen ton lager uitvalt dan verwacht. Dat is een daling van ruim 2 procent.

Veel analisten verwachten daarnaast dat telers in Argentinië sojabonen vast houden als belegging. Soja wordt op de wereldmarkt in dollars afgerekend en de koers van de Argentijnse peso daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.