Akkerbouw

Nieuws 1208 x bekeken 6 reacties

LTO wil plantgezondheidsfonds

Den Bosch – LTO wil binnen één of twee jaar een plantgezondheidsfonds voor alle plantensectoren. Dat zegt Tiny Aerts, vicevoorzitter van de vakgroep LTO Glaskracht Nederland.

Het voornemen is om medio april hiertoe een intentieovereenkomst te tekenen tussen staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) en LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

De dierlijke sectoren kennen al een diergezondheidsfonds. Het idee voor een plantgezondheidsfonds lijkt hierop. Aerts maakt zich hard voor een plantgezondheidsfonds, omdat de spaghettistructuur van handelsstromen veel risico’s met zich meebrengt. “Doordat er steeds meer producten worden geïmporteerd, ontstaan er steeds meer problemen met quarantaine-organismen. Hier moeten we de ketens tegen beschermen”, meent Aerts. “De last van een quarantaine-organisme is te groot voor een onderneming, daar ga je aan failliet.”

Met een plantgezondheidsfonds worden deze risico’s in de plantaardige ketens gezamenlijk gedragen; glastuinbouw, sierteelt, bloembollen en vollegrondsgroente zijn al betrokken. De akkerbouw wordt ook uitgenodigd om deel te nemen.

Preventiemaatregelen en hygiëneprotocollen vormen de basis voor het fonds. Ook moet het fonds ondernemers stimuleren om melding te maken van besmettingen.

Aerts onderzoekt de mogelijkheden al vier jaar, maar tot mei 2012 leek het fonds – op basis van risico- en kostprijsberekeningen per gewas - onbetaalbaar. Uit draagvlakonderzoek bleek de sector het nut van zo’n fonds in te zien, maar vonden ze de prijs te hoog. Maar met de komst van het nieuwe Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) verwacht Aerts dat er ruimte is voor een overheidsvergoeding voor risicomanagement ten aanzien van fytosanitaire onderwerpen.

Hoeveel geld het fonds ondernemers gaat kosten, kan Aerts nog niet zeggen. Onderzoeksinstituut LEI van Wageningen UR is de kosten aan het berekenen en de Europese Commissie is nodig voor een financiële bijdrage.

Het plantgezondheidsfonds bestaat uit een basisbijdrage voor beheersing van het fonds. Zodra er een ziekte of plaag uitbreekt, wordt er binnen die gewasgroep extra bijgedragen om het probleem te verhelpen. Het kan worden gezien als een verplichte verzekering tegen fytosanitaire problemen. Niet alleen voor producenten, ook voor de handel. “Als er door een uitbraak een exportverbod zou komen, heeft de hele keten daar last van. Bovendien heeft dit fonds een goede uitstraling naar handelspartners toe, zoals het kritische Rusland. Je kunt je als onderdeel van een keten niet onttrekken aan de gezamenlijke verantwoordelijkheid.”

Laatste reacties

 • Boomkesboer

  zo is het maar net als het hartslag heeft wordt je als boer gecompenseerd als er iets aan de hand is. Maar als boomkweker of plantenkweker groenteteler etc., en je krijgt met een quarantaine organisme te maken waar je niets tegen kunt doen want alle mogelijke GBM daartegen zijn al tig jaar uit de handel dan komt er een zo'n surrogaat ambtenaar van zo'n privaatrechterlijke overheidsinstantie vertellen dat je toch echt over moet gaan tot vernietigen van het gewas, ik denk het ook ...... eerst vraagt men een bijdragen voor de controle van je gewasssen. Dan komen ze je gewassen controleren a € 88,- / uur daar krijg je de rekening van neemt men monster a penning 16 dan pakken ze je boterham af want dan is het z.g.n.d. besmet verklaard. en kun je tot vernietiging overgaan. pffffff. strak plan een fonds voor zulke akkefietjes. wel zorgen dat het gevuld wordt uit het goede potje graag (den Haag) ergens graag .niet weer gewoon een rekening van sturen.

 • abtje

  Wat denk je zelf? Die bijdrages zijn nodig voor allerlei kosten behalve schadeuitbetaling. Dat moet de sector zelf maar betalen.

 • agratax2

  De Vraag is waar komen de quarantaine organismen vandaan en hoe komen ze hier? De meeste van deze kwalen komen het land in als verstekeling met allerhande import goederen uit landen die het met de grens controle bij export niet nauw nemen. Ik zou dan als eerste de importeurs uit die landen aanpakken of nog eens de hele Vrije Wereld Handel tegen het licht houden. Rusland wordt genoemd als eerste die de grens dicht doet bij de minste of geringste verdenking. Zo hoort het volgens mij, bescherm eerst je zelf en denk daarna aan de anderen. Maar nee zover kan Nederland niet denken, Nederland denkt eerst aan het privé gewin (handel) en daarna aan de gezamenlijke economie.

 • Bison

  wat hij zegt ^^^

 • politiek

  agratax1
  Ik denk inderdaad dat u het helder ziet. Rusland b.v. , gooit de grenzen al dicht als men denkt dat er iets mis is met de import. Nog voordat men de import , dus zelf onderzocht heeft. En zo zijn er meer landen.
  Nederland is zo ontzettend afhankelijk van die EXPORT dat men nog niet eens durft te controleren op import van agrarische producten. !!!
  Nederland is zo ontzettend afhankelijk van die EXPORT dat men ook niet durft te controleren op de EIGEN producten.!!!
  Stel dat men iets vind. b.v. antibiotica , hormonen en dan nu die zeer gevaarlijke gifstof AFLATOXINE.
  De grenzen dicht kan eigenlijk niet. Men is zich veel te bewust niet te streng te controleren op import , want dat roept ook strenge controles op export op.
  Dus toch weer die grenzen die je met je agrarische producten over moet.
  EU regels worden wel zeer creatief toegepast in Nederland.
  Hopenlijk krijgen we ten gunste van de consument een veiliger agrarisch beleid in Nederland. Ik bestrijd ten zeerste dat hier de boeren gezinsbedrijven slachtoffer van worden. Wel moet de Agro-industrie haar verantwoording nemen om juist die gezinsbedrijven te redden.

 • politiek

  Lees het artikel nog maar eens goed door. !
  Als er de echte wil is bij LTO dan is het voornemen om binnen 1 of 2 jaren een plantgezondheidsfonds te tekenen wel erg zwak.
  En dan heeft men dus nog NIETS gedaan als alleen wat intentie uitspreken. !
  Tiny Aerts is ook al jaren bezig begrijp ik met deze materie,.
  Ontzettend zwak van LTO om in jaren te denken wat betreft die intentie.
  Zeer terecht dat andere landen wat kritischer worden tegenover een land ( Nederland) die in jaren denkt om een probleem op te lossen !!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.