Akkerbouw

Nieuws 1791 x bekeken 4 reacties

Kostprijs Bintje lager dan bij licentieras

Oudenaarde – De kostprijs voor de teelt van Bintjes was vorig jaar in België lager dan die van veel licentierassen. Dat komt omdat de hectare-opbrengsten van de licentierassen meer tegenvielen dan bij Bintje.

Onderzoekscoördinator Marc Goeminne van het aardappelonderzoekscentrum PCA presenteerde een kostprijsberekening op een akkerbouwavond in het Belgische Oudenaarde. Inclusief arbeid en exclusief btw en ondernemersmarge komt Goeminne bij Bintje op 4.061 euro per hectare aan uitgaven. "De gemiddelde hectare-opbrengst lag vorig jaar op netto 41.800 kilo. Dan kom je op een kostprijs van €9,71 per 100 kilo."

Dat is lager dan bij veel licentierassen. Goeminne neemt als voorbeeld Fontane. "Omdat het pootgoed duurder is en dergelijke rassen vaak op huurland worden geteeld, kom je op 5.054 euro per hectare aan onkosten. De gemiddelde hectare-opbrengst kwam in 2012 op 44.000 kilo. Dat leidt tot een kostprijs van €11,49 per 100 kilo."

Goeminne vindt dit opmerkelijk. "De kostprijs per 100 kilo aardappelen wordt voor een groot deel bepaald door de hectare-opbrengsten. Die liggen bij licentierassen meestal hoger. Maar vorig jaar was de meeropbrengst ten opzichte van Bintje kleiner, waardoor de kostprijs bij de licentierassen juist hoger uitviel."

Laatste reacties

 • aqwzsx12

  na een zeer ontgoochelend 2011, zou 2012 weliswaar de geschiedenis kunnen ingaan als een ware topper, natuurlijk voor de vrije telers. de anderen zouden wel beter hun rekening eens hermaken, telkenjare tekenen voor ' net een beetje tekort'.

 • duofarm1

  Belgische wijsheid van een niet erg goed gecoördineerde B. onderzoeker. In de Lage Landen gaan we bij kostprijsberekeningen uit van identieke kosten van grondgebruik en nemen daarna mee opbrengst/ha. En mogelijke meerwaarde geoogst product en grovere sortering. Terug dus naar 1 e klas landbouwschool en spreekverbod. Vergelijkbaar: in Duitsland is bier duurder dan in België; echter onderzoeker vergeet dat er bijna 2 x zo veel bier in het glas zit ! Hallo!,,

 • agratax2

  Als de berekening in de praktijk klopt, zal de handel Bintje nooit kunnen verdrijven van de markt. Wees eerlijk Licentie moet betaald worden en is dus een kodsten post voor of de boer of de verwerker. Heeft de verwerker geen verschil tussen licentie en vrije rassen en dus één prijs, dan zal de meerwaarde van de licentie rassen moeten komen uit 1.) Meer opbrengst, 2.) lagere variabele kosten, 3.) minder uitval, 4.) minder uitval. uit bovenstaand wordt duidelijk dat nieuw en meer opbrengst per ha altijd beter uitpakt. Laten we terug gaan naar een lagere opbrengst per ha met licentie vrije rassen en een gelijk of hoger financieel resultaat kans op en hogere prijs.

 • trekker123

  Denk dat de berekening van meneer Goeminne wellicht nog niet zo verkeerd is. Omdat je niet de volledige specificatie en onderbouwing van zijn berekening kent zou ik dus ook wat voorzichtiger zijn met het naar de schoolbank verwijzen van deze man. Lijkt me logisch dat als je duurder pootgoed hebt gebruikt en de kilo's wat tegenvallen dat de kostprijs van die aardappelen dan ook hoger wordt. Er valt veel over Bintje te plussen en te minnen maar het is voor de vrije telers in veel gevallen toch nog steeds een renderend ras.

Of registreer je om te kunnen reageren.