Akkerbouw

Nieuws 896 x bekeken

Genen voor bepalen vroegheid aardappel bekend

Wageningen – Onderzoekers hebben de genen gevonden in aardappelen die bepalen wanneer de knolzetting begint.

Door deze genen gericht in te zetten in de veredeling kunnen kwekers beter de vroegheid van rassen bepalen. De genen zijn geïdentificeerd door een internationaal team van onderzoekers, geleid door Wageningen Universiteit. De aardappel komt van oorsprong uit gebieden rond de evenaar met relatief korte dagen. Toch kunnen aardappelen ook in gematigde streken worden geteeld, omdat de plant zich genetisch heeft aangepast aan streken met langere dagen.

Aardappelen zijn tetraploïd, legt voorlichter Erik Toussaint uit. “Ieder chromosoom is in viervoud aanwezig. Dat geldt ook voor het gen dat de gevoeligheid bepaalt voor daglengte. Dat gen kan in vier variaties voorkomen. Nu deze genen zijn ontdekt kan een kweker via een DNA-analyse bekijken welke varianten in zijn zaailingen zitten.”

Volgens Toussaint is het grote voordeel dat de kweker bij de zaailing al de vroegheid van het ras kan bepalen. “Als je dat weet kun je sturen in je veredelingsprogramma.”

Het betekent volgens Toussaint niet dat er direct veel hogere opbrengsten mogelijk zijn. “Maar het biedt wel mogelijkheden om aardappelen te kweken voor gebieden waar ze nu nog niet worden geteeld. Daarnaast bepaalt de vroegheid van een ras wanneer je met de aardappelen op de markt kunt komen. Dat is een belangrijk criterium. De onderzoekers hebben aanwijzingen dat de genen voor de daglengtegevoeligheid ook andere eigenschappen van de aardappelplant aansturen, zoals gevoeligheid voor droogte. We gaan nu uitzoeken hoe dat precies in elkaar steekt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.