Akkerbouw

Nieuws 688 x bekeken

Friteskwaliteit in België nog steeds goed

Kruishoutem – De bakkwaliteit van fritesaardappelen in de Vlaamse bewaring is nog steeds goed tot zeer goed. Dat meldt het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) in zijn nieuwsbrief.

Begin maart werden monsters genomen in 28 referentieloodsen in Wallonië en Vlaanderen. De kwaliteit van de Bintjes was ten opzichte van de vorige bemonstering vaak hooguit licht verbeterd of licht afgenomen. Slechts enkele partijen kenden een grotere achteruitgang van de bakkleur. Gemiddeld werden de Bintjes nog net als 'zeer goed' beoordeeld, hoewel vijf van de achttien partijen beoordeeld zijn als 'aanvaardbaar'. In een loods werd 10 procent bruine frieten gevonden, dat was ook het geval in een van de acht partijen Fontane. Zes loodsen met Fontane waren nog steeds 'uitstekend', twee loodsen zijn 'goed'. Van Innovator is er nog maar een partij overgebleven in de beoordeling, die scoorde een zeer goede friteskleur.
De kieming is de laatste tijd wel duidelijk wat toegenomen. Zo steeg de index van de Bintjes van 2,9 begin februari naar 3,2 begin maart. Een score van 3 geeft aan dat alle kiemen wit gepunt zijn. De bewaartemperatuur van de Vlaamse Bintjes was in februari gemiddeld 8,3 graden en van de Fontane 7,6 graden.

Of registreer je om te kunnen reageren.