Akkerbouw

Nieuws 1641 x bekeken

Commissie verwacht grotere graanoogst EU

Brussel - De EU produceert dit jaar 293,8 miljoen ton graan. Dat stelt de Europese Commissie in de eerste graanprognose voor seizoen 2013/2014. Vorig jaar oogstten de Europese akkerbouwers 272,2 miljoen ton. Dat betekent dat dit jaar 8 procent meer graan van de akkers wordt gehaald.

De Commissie houdt in de prognose vast rekening met de toetreding van Kroatië, dat op 1 juli het 28-ste lid wordt van de EU. Kroatië staat in de prognose geboekt voor een graanoogst van 3,5 miljoen ton.

Het graanareaal in de EU groeit iets. Vorig jaar teelde de EU 57,460 miljoen hectare graan. De Commissie verwacht dit jaar een areaal van 57,574 miljoen hectare.

In de prognose gaat de Commissie uit van de gemiddelde hectareopbrengsten van de laatste 5 jaar, meldt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. “De eerste prognose is uiteraard nogal voorbarig omdat een groot deel van het graan nog ingezaaid moet worden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.