Akkerbouw

Nieuws 984 x bekeken

'Agriprins versterkt onderhandelingspositie telers'

Zoetermeer –Agriprins versterkt de onderhandelingspositie van aardappeltelers met de verwerkers. Maar de voordelen van het prijsinformatiesysteem zijn voor de verwerkers groter dan dit nadeel. Dat staat in het evaluatierapport van onderzoeksbureau Bartels.

Agriprins is getest door 250 telers. De vier verwerkers Aviko, McCain, Farm Frites en Lamb Weston/Meijer melden hun transacties vanaf 50 ton aardappelen aan het systeem. Tijdens de testfase van februari 2012 tot half februari dit jaar zijn 1.600 transacties ingebracht van 500.000 ton aardappelen. Volgens het Productschap Akkerbouw wil 68 procent van de telers die meedoen aan de test dat Agriprins wordt voortgezet, 13 procent is er tegen en 20 procent weet het niet.

Volgens Bartels doen de verwerkers mee om het vertrouwen tussen industrie en telers te vergroten door transparant te zijn over de prijzen. Twee van de vier verwerkers constateren dat de telers daardoor beter beslagen ten ijs komen in de onderhandelingen.

De verwerkers zien als voordeel dat ze kunnen bepalen of ze vergelijkbare prijzen betalen als hun concurrenten. Uit de evaluatie blijkt dat de verwerkers 96 procent van de transacties juist hebben ingevoerd. De foutmeldingen waren administratiefouten, zoals een onjuiste postcode of onjuist ras.

Verreweg de meeste telers willen betalen voor Agriprins. Maar de bereidheid neemt snel af als meer dan 25 euro per jaar moet worden betaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.