Akkerbouw

Nieuws 951 x bekeken 1 reactie

Verenigd Koninkrijk in januari hoofdbestemming aardappelexport

Den Haag - De uitvoer van aardappelen is in januari uitgekomen op een totaal van 73.600 ton. Dat blijkt uit voorlopige gegevens van het hoofdbedrijfschap voor de Agrarische Groothandel. Het is voldoende om het cumulatieve totaal over het aardappelseizoen oogst 2012 tot ruim boven de 500.000 ton te tillen, ruim 100.000 ton meer dan in de vergelijkbare periode vorig seizoen.

De gebroken weken aan het eind van 2012 en in het begin van het nieuwe jaar hebben de export van aardappelen enigszins gefrustreerd. Er is tevens wat minder duidelijk in beeld gekomen hoe groot de volumes waren die naar het buitenland gingen. Na bijstelling van de decembergegevens en vergelijking met de beschikbare resultaten over januari mag in ieder geval de conclusie worden getrokken dat de aardappelexport nog geen potten kan breken om de prijs van aardappelen verder op te schroeven. Tot dusver is stabilisatie het beste wat er uit de markt gehaald kan worden. Twee gegevens springen er wat betreft januari duidelijk uit. Ten eerste is de relatief geringe uitvoer van aardappelen naar België. De zuiderburen waren ‘slechts’ goed voor 29 procent van de bijna 74.000 ton die in januari zijn uitgevoerd. Het tweede cijfer dat naar voren komt als bijzonder is de hoeveelheid van bijna 22.000 ton die het Verenigd Koninkrijk naar zich toe trok. Dat is zelfs 30 procent van de koek. De vaart komt er weer in voor de export richting de Britten.

Eén reactie

  • huisverkoop

    Ze gaan echt geen honger lijden

Of registreer je om te kunnen reageren.