Akkerbouw

Nieuws 2640 x bekeken

Van Campen: suikerquotering blijft tot 2018

Breda - Voorzitter Jos van Campen van de raad van beheer van Cosun verwacht dat het EU-suikerbeleid wordt verlengd tot 2018. "Dat is mijn persoonlijke inschatting", zei Van Campen tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Landbouwcommissaris Dacian Ciolos wil de suikerregeling niet verlengen, waardoor die afloopt op 30 september 2015. De landbouwcommissie van het Europees Parlement, de bietentelers (Cibe) en de suikerproducenten(CEFS) willen een verlenging tot 2020. Volgens Van Campen zijn ook de EFFAT, de bond van werknemers in de landbouw, en de ontwikkelingslanden die heffingsvrij suiker mogen leveren aan de EU voor verlenging.
De suikergebruikers (CIUS) zijn tegen verlenging. Zij vinden dat de suikerproducenten al sinds 2005 de tijd hebben gehad zich voor te bereiden op het einde van de suikerquotering.
Van Campen bestrijdt dat. "Het suikerbeleid werd in het verleden altijd verlengd. Er is in 2005 helemaal niet afgesproken dat dat na 2015 niet meer zou gebeuren. Het was voor ons een onaangename verrassing dat Ciolos in zijn concept-voorstel voor het nieuwe EU-landbouwbeleid ineens aankondigde de suikerregeling niet te willen verlengen."
Cosun betaalt over oogst 2012 aan de telers een bietenprijs van 68,80 euro per ton. Dat is de één na hoogste ooit. Alleen in 1983 was de prijs per ton hoger omdat Brussel de minimum bietenprijs ineens verhoogde. De telers ontvangen over 2012 gemiddeld 4.871 euro per hectare. Dat is de hoogste financiële opbrengst per hectare ooit.
Van Campen ziet de hoge bietenprijs niet als een bewijs dat Suiker Unie het al zonder EU-marktordening kan stellen. "Brazilië produceert suiker voor 18 tot 20 dollarcent per kilo. In de EU varieert dat van 25 tot 28 cent, waarbij Suiker Unie aan de laagste kant zit. De EU moet de kostprijs verder verlagen en de suikeropbrengst per hectare vergroten. Daar heeft de sector tijd voor nodig. Daarom willen we verlenging van de suikerregeling tot 2020."
Volgens Van Campen stemden 33 van de 47 leden van de landbouwcommissie van het EP in met verlenging. Volgende maand spreekt het EP zich uit. Hij verwacht vóór de zomer duidelijkheid over de toekomst van de EU-suikerquotering.

Of registreer je om te kunnen reageren.