Akkerbouw

Nieuws 3492 x bekeken 1 reactie

Uienhandel problematisch door kwaliteit

Dronten - Het gaat niet goed met de uienhandel. De kwaliteit valt tegen, de vraag blijft achter en de prijs zakt naar ongeveer 10 euro per 100 kilo.

Voor het derde seizoen op rij worden klanten teleurgesteld als ze Nederlandse uien krijgen toegestuurd. Dat baart de uiensector zorgen. “Mindere kwaliteit verziekt de export”, zegt een handelaar. “Er zijn veel klachten. Dat schaadt het vertrouwen in de Nederlandse ui. Als een product niet exportwaardig is, moet je het niet versturen.”

Gijsbrecht Gunter, voorzitter Comité Uienhandel Frugi Venta, gaf al eerder aan dat er sorteerders zijn die marges proberen te pakken in een markt waarin deze flinterdun zijn. “Zij kopen partijen op aan de onderkant van de markt en zenden die naar bestemmingen die kwaliteit vragen. Zo gooi je de goede naam van de Nederlandse ui te grabbel.”

Kwaliteit heeft altijd vooral met de natuur te maken, zegt Piet van Liere van sorteer- en handelsbedrijf Gebroeders van Liere. “De natuur zorgt al drie jaar voor zeer matige kwaliteit en daardoor krijgt het imago van de Nederlandse ui nu weer een tikje. En we staan in het buitenland juist bekend om onze kwaliteit. Dit is echt jammer, maar we kunnen er niks aan doen. Wij doen ons uiterste best om de juiste partijen te sorteren en overzee te krijgen. Daarbij letten we goed op wat we kopen en welke bestemming we daarbij zoeken.”

Over klachten mag Van Liere naar eigen zeggen niet mopperen. “Door enorm te sorteren. De klant accepteert geen rot product en de mooiste ui kan koprot hebben. Er valt weinig opnieuw aan uien te verdienen."

De afzet is deze tweede helft van het afzetseizoen heel mager. Oost-Europa zou aan de markt moeten zijn, maar dat is niet zo. Van Liere: “Daar zou volgens berichten 10 procent minder productie zijn, maar misschien is er toch meer gegroeid.”

Hoopvol is het feit dat de eerste helft van het afzetseizoen veel is weggegaan. De uiensector verwacht niet dat er dit seizoen wat overblijft. Dat zorgt voor enige balans.

Eén reactie

  • jan10

    Kwaliteitsuien zat,maar er is blijkbaar aan slechte uien meer te verdienen als aan goede die iets duurder zijn.
    Allemaal korte termijn viesie en dat breekt ons al jaren op!!

Of registreer je om te kunnen reageren.