Akkerbouw

Nieuws 1770 x bekeken 2 reacties

Syngenta: verbod op Cruiser kost boeren geld

Basel – Een verbod op het gebruik van Cruiser kost de Europese boeren 5 miljard euro per jaar. Dat komt omdat de gewasopbrengsten met 40 procent dalen als het gewasbeschermingsmiddel niet meer gebruikt mag worden.

Dat stelt bestuursvoorzitter Mike Mack van Syngenta, de producent van Cruiser, in een interview met het Belgische dagblad De Tijd. Het middel is in Frankrijk al sinds juni vorig jaar verboden. De Europese Commissie oordeelde onlangs dat neonicotinoïden, die ook in Cruiser zitten, verantwoordelijk zijn voor massale bijensterfte. De Commissie wil middelen met neonicotinoïden vanaf juli voor twee jaar verbieden om te beoordelen of een permanent verbod nodig is. Mack vindt een verbod onzinnig. “Ons product is zo veilig als maar kan.”

Mack heeft ook kritiek op het Europese beleid voor transgene gewassen en refereert aan concurrent BASF die stopt met alle activiteiten voor transgene gewassen in de EU. Ongeveer acht procent van Syngenta’s omzet van 14,2 miljard dollar (10,5 miljard euro) is afkomstig van genetisch gemodificeerde gewassen die overal verkopen, behalve in Europa. Volgens Mack mist Europa een kans om via technologische innovatie de landbouw efficiënter te maken: “Een bedrijf als het mijne gaat naar plaatsen waar onze technologie op waarde wordt geschat. En dat is het geval over de hele wereld, behalve in Europa.”

Het Europese GMO-beleid komt de productiviteit van de landbouw in de EU niet ten goede, stelt Mack. “De productiviteit van de Europese landbouw gaat achteruit. Europa heeft één van de meest productieve landbouwgronden ter wereld. Dus als je echt om de planeet geeft, waarom zou je dan niet willen dat voedsel groeit in één van de meest productieve gebieden ter wereld? ”

Mack gelooft niet dat biologische landbouw een oplossing biedt. “Veel mensen denken dat ze de wereld gaan redden door biologisch te eten, maar zo helpen ze de planeet juist om zeep. De biologische landbouw is veel minder productief dan de conventionele, dus wat ga je doen om iedereen eten te geven? Nog meer regenwoud omhakken?”

Laatste reacties

  • gerjan slingenbergh

    Mack vindt het onzinnig om gif met neonicotinoiden te verbieden. Hij wil boeren nog meer afhankelijk maken van de chemie en multinationals. Er zijn goede niet giftige methodes om zaaizaad te ontsmetten. Biologische zaden worden thermisch ontsmet en dat werkt goed. De mensheid heeft al eeuwen geproduceerd zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Dat zou nu opeens niet meer kunnen?

  • joannes

    Als de opbrengsten met 40 % dalen hoeft de boer daar niet direct armer van te worden. Minder opbrengst betekend minder aanbod en daarmee een hogere prijs. Met minder kilos hetzelfde of meer verdienen!

Of registreer je om te kunnen reageren.