Akkerbouw

Nieuws 2305 x bekeken

Suiker Unie verkoopt zoetstof stevia

Breda - Suiker Unie werkt samen met een bedrijf in Zuid-Amerika om stevia te leveren. Zo kan Suiker Unie haar afnemers naast suiker ook stevia leveren, zegt directievoorzitter Robert Smith. "We zijn vorig jaar met de samenwerking begonnen."

Steviol-glycosiden kregen in december 2011 een toelating in de EU als zoetstof in levensmiddelen. De glycosiden worden gewonnen uit de steviaplant. Stevia is veel zoeter dan suiker en bevat geen calorieën. Diverse frisdrankfabrikanten zijn al overgestapt op stevia als zoetstof.

De Duitse suikerproducent Nordzucker stapte in 2010 in een joint-venture met Pure Circle in Maleisië, de grootste fabrikant van stevia ter wereld. Sinds vorig jaar brengt Nordzucker de zoetstof op de markt.

Stevia is niet de enige concurrent voor suiker. Ook binnen de Cosun-bedrijven is die concurrentie er. De Cosun-dochter Sensus levert oligofructose aan Venz die daardoor hagelslag kan maken dat 30 procent minder suiker bevat.

Of registreer je om te kunnen reageren.