Akkerbouw

Nieuws 1580 x bekeken

Rooiverliezen bieten kleiner dan gedacht

Braunschweig - De verliezen bij het rooien van suikerbieten zijn stukken kleiner te zijn dan tot dusver aangenomen. Dat is gebleken bij een experiment in het werkgebied van de Duitse bietenverwerker Nordzucker.

Daarbij zijn tijdens de campagnes van 2011 en 2012 na het rooien nauwkeurige tests uitgevoerd op 33 verschillende locaties. Het eindresultaat laat zien dat in 2011 gemiddeld (gerekend naar het gerooide volume) 1,2 procent van de bieten achtergebleven was in de grond en afgelopen jaar gemiddeld 1,41 procent. Dat komt neer op respectievelijk 0,97 ton en 1,21 ton bieten per hectare. De onderlinge verschillen tijdens de twee testjaren variëren tussen de 0,19 ton/hectare (0,4 procent van de bieten) en 7,59 ton/hectare (7 procent).

Tot dusver waren er over de rooiverliezen geen precieze cijfers bekend, maar werd uitgegaan van schattingen. Op basis daarvan werd gedacht dat wel tot een slordige 10 procent van de bieten niet werd gerooid en vaak zelfs nog meer, zo legt teeltadviseur Andreas Windt uit in het Nordzucker-huisorgaan Akzente. De test werden gedaan door de grond na het rooien tot op 20 centimeter diepte te zeven met een stenenscheider.

Of registreer je om te kunnen reageren.