Akkerbouw

Nieuws 1147 x bekeken

Prognoseprijs HZPC op 29 euro

Joure – Pootaardappeltelers in de pool bij HZPC koersen volgens het handelshuis af op bovengemiddeld goede financiële opbrengsten dankzij de prognoseprijs van 29 euro per 100 kilo bij hoge teeltopbrengsten.

Dat bedrag is lager dan de twee voorgaande jaren, maar positief gezien de eerder gepubliceerde bandbreedte van 26 tot 29 euro. De definitieve prijs, die vaak nog iets hoger ligt, volgt eind juni.

De pootgoedprijs is exclusief btw, geldt voor klasse E in poolverband geteeld en voordat de kwekerslicentie is afgedragen.

“De gemiddelde opbrengst per hectare was gelijk aan die in het recordjaar oogst 2009”, zegt HZPC-directeur Gerard Backx. “Dankzij de grotere vraag is de verwachte financiële opbrengst nu veel beter.”

Het seizoen 2012-2013 wordt gekenschetst door een groot aanbod en goede vraag. De vraag kwam in de zomer terughoudend op gang vanuit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar trok uiteindelijk aan. Backx is zeer tevreden over de afzet in die regio’s. “Ook in landen met politieke onrust hebben we pootaardappelen afgezet, ondanks logistieke hindernissen en betalingsproblemen.”

Ook de afzet in Europa verloopt door de goed geprijsde consumptieaardappelen prima.

Of registreer je om te kunnen reageren.