Akkerbouw

Nieuws 752 x bekeken

Lagere kartelboete voor Grain Millers

Den Haag – De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) en de Duitse Bundeskartellamt verlagen de boete die Grain Millers moet betalen voor deelname aan een meelkartel.

De kartelautoriteiten stellen dat het graanconcern failliet gaat zonder boeteverlaging.

De NMA gaf in 2010 boetes aan vijftien meelproducenten van totaal 81,6 miljoen euro. Grain Millers moest 2,9 miljoen euro betalen en dochterbedrijf Ranks Meel 13,1 miljoen euro. Na een beroepsprocedure verlaagde de NMA alleen voor Ranks Meel de boete naar 3,9 miljoen euro.

Maar Grain Millers kreeg vorig jaar ook van de Franse Autorité de la Concurrence een kartelboete van 7,3 miljoen euro. Na overleg tussen de drie nationale karteldiensten verlaagt de NMA de boete voor het concern, inclusief dochterbedrijf Ranks, van 6.779.000 naar 3.099.500 euro. In Duitsland betaalt het bedrijf 4.700.000 euro. Het Bundeskartellamt wil niet zeggen hoe hoog de oorspronkelijke boete was. De Franse straf blijft gelijk. De totale rekening voor Grain Millers komt op 15,1 miljoen euro. De hoogste boete is voor het Franse meelbedrijf Axiane Meunerie dat 44 miljoen euro moet betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.