Akkerbouw

Nieuws 2357 x bekeken 2 reacties

Geldopbrengst bieten naar hoogste niveau ooit

Breda – Cosun betaalt over oogst 2012 een bietenprijs van 68,80 euro per ton. De telers ontvangen gemiddeld 4.871 euro per hectare. Dat is de hoogste financiële opbrengst per hectare ooit.

De prijs geldt voor quotumbieten bij een gemiddelde winbaarheid van 91,4 punten en een suikergehalte van 17,1 procent. Over 2011 betaalde Cosun €55,69 per ton quotumbieten. Dat gaf een financiële hectareopbrengst van 4.044 euro. Voor surplusbieten die boven het quotum zijn geproduceerd, krijgen de telers 31,39 euro. Over oogst 2011 betaalde Cosun €28,93 voor de surplusbieten.

De quotumprijs bestaat voor €32,75 uit de ledentoeslag, die is gebaseerd op de winsten van de dochterbedrijven van Cosun. Directievoorzitter Robert Smith is tevreden over het resultaat. “Het is de hoogste ledentoeslag ooit. Cosun streeft naar de hoogste financiële opbrengst per hectare in de EU. Daar zijn we in geslaagd.”

Voorzitter Jos van Campen van de raad van beheer ziet de hoge bietenprijs niet als een bewijs dat Suiker Unie het al zonder EU-marktordening kan stellen. De Europese Commissie wil die niet verlengen na september 2015. “Brazilië produceert suiker voor 18 tot 20 dollarcent per kilo. In de EU varieert dat van 25 tot 28 cent, waarbij Suiker Unie aan de laagste kant zit. De EU moet de kostprijs verder verlagen en de suikeropbrengst per hectare vergroten. Daar heeft de sector tijd voor nodig. Daarom willen we verlenging van de suikerregeling tot 2020.”

Smith verwacht dat de bietenprijs over de oogst van 2013 lager uitvalt. “Aviko moet in de eerste helft van 2013 aardappelen duur inkopen. De suikerprijs gaat dalen. Dat drukt de marges. De verwachting is dat de suikerprijs na 2013 verder daalt.”

Laatste reacties

  • marc47

    eindelijk !! Daar heb ik wel een heel jaar cola voor gedronken he.

  • huisverkoop

    Cosun is gelukkig geen frietfabriek,die proberen alleen maar de prijzen naar beneden te halen.
    Proficiat Cosun met het behaalde resultaat

Of registreer je om te kunnen reageren.