Akkerbouw

Nieuws 1226 x bekeken

EU exporteert meer tarwe ondanks dure euro

Brussel - De EU exporteert meer tarwe dan vorig seizoen en importeert minder. Ondanks dat de euro in verhouding tot de dollar duurder is geworden.

De EU exporteerde dit seizoen (vanaf 1 juli 2012) ruim 12,9 miljoen ton tarwe, inclusief tarwebloem. In dezelfde periode vorig seizoen lag de export op 10,2 miljoen ton. Dit seizoen is 3,8 miljoen ton tarwe geïmporteerd, inclusief tarwebloem. Vorig seizoen lag dat op 5,4 miljoen ton. De export van gerst ligt nu bijna 1 miljoen ton voor op die van vorig seizoen. Dat is opmerkelijk omdat de euro duurder is geworden ten opzichte van de dollar. Een hoge eurokoers maakt de export vanuit de EU duurder en de import juist goedkoper.

Een woordvoerder van het productschap verklaart dit uit de slechte graanoogsten in Rusland en Oekraïne. “Die landen exporteren veel minder. Daardoor is er meer vraag naar tarwe en gerst uit Europa. Vooral de export van tarwe loopt als een trein. De VS en Brazilië kunnen ook tarwe leveren, maar voor Noord-Afrikaanse landen zijn de transportkosten vaak te hoog. Daar komt bij dat Frankrijk en Duitsland een goede kwaliteit tarwe hebben geoogst. Daar is vraag naar.”

Bij de import vindt een verschuiving plaats van tarwe naar mais. De EU heeft minder mais geoogst dan vorig jaar, stelt de woordvoerder. “Voerfabrieken veranderen de samenstelling van het veevoer.”

De EU oogstte bijna 15 miljoen ton graan minder dan vorig seizoen, constateert de woordvoerder. ”En toch wordt er meer uitgevoerd en minder ingevoerd. Er kunnen twee dingen gebeuren. Of het graan wordt zo duur in de EU dat de export terug valt en de import stijgt. Of de graanvoorraden krimpen nog sterker dan gedacht.”

Of registreer je om te kunnen reageren.