Akkerbouw

Nieuws 1748 x bekeken 1 reactie

Duits meelkartel krijgt 41 miljoen euro boete

Bonn - De Duitse kartelautoriteit deelt voor 41 miljoen euro boetes uit aan 22 meelfabrikanten en de federatie van meelfabrikanten Verband Deutscher Mühlen (VDM). Volgens het Bundeskartellamt hebben de bedrijven zich van 2001 tot 2008 schuldig gemaakt aan onderlinge afspraken over prijs, meelleveringen en verdeling van klanten. Ook werd de productiecapaciteit na onderlinge samenspraak aangepast.

In februari 2008 viel het Bundeskartellamt binnen bij een serie maalderijen op basis van tips die de autoriteit had gekregen over illegale praktijken. Beboet zijn onder meer Wehrhahn Mühlen, Georg Plange,  Mühle Rüningen, Pfälzische Mühlenwerke, Grain Millers en de Saalemühle Alsleben. Het concern VK Mühlen kreeg de boete al in oktober 2011, namelijk 24 miljoen euro. De hoogte van de boete per bedrijf is afhankelijk van de mate waarin het bedrijf heeft geprofiteerd van de kartelafspraken.

Het is niet de eerste keer dat in de EU meelkartels worden beboet. In 2010 deelde de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) boetes uit van totaal 81,6 miljoen euro aan meelproducenten in Nederland, België en Duitsland. Vijftien bedrijven hadden tussen 2011 en 2007 de markt verdeeld of afspraken gemaakt om de concurrentie te beperken. Deze bedrijven maakten het overgrote deel uit van de Nederlandse meelmarkt. Vorig jaar verlaagde de NMa de boetes van zeven van de vijftien bedrijven. Totaal kwam de boete op 66,0 miljoen euro. Het Duitse VK Mühlen, dat nu opnieuw is gestraft door het Bundeskartellamt, kreeg toen van de NMa een boete van ruim 1 miljoen euro.

De Franse kartelautoriteit deelde vorig jaar voor bijna 250 miljoen euro boetes uit aan een groot aantal meelfabrikanten, waaronder ook enkele Duitse, vanwege illegale afspraken rond verpakte meel. Zeven Franse coöperaties kregen een boete van 146,9 miljoen euro voor het afgrendelen en onderling verdelen van de Franse markt. Dertien bedrijven – deels dezelfde – moesten van de Autorité de la Concurrence ruim 95,5 miljoen euro betalen.

De Franse kartelautoriteit stelde dat de bedrijven afspraken hadden gemaakt om de onderlinge invoer van meel tussen Frankrijk en Duitsland te beperken. Daarnaast zijn binnen de Franse markt afspraken gemaakt over de prijzen, het beperken van de productie en het verdelen van de klanten.

De grootste boete, bijna 66 miljoen euro bij elkaar, was voor Axiane Meunière, één van de grootste meelbedrijven van Frankrijk. Verder was er een boete van bijna 29 miljoen euro voor Grands Moulins de Strasbourg.

Eén reactie

  • ed12345

    Met zulke boetes zullen wel moeten om prijsafspraken te maken

Of registreer je om te kunnen reageren.