Akkerbouw

Nieuws 1190 x bekeken

Britten volgen ringrot in Nederlands pootgoed

Norwich - De Britse voedsel- en milieu-onderzoeksdienst Fera heeft een aantal partijen aardappelen laten vernietigen die afkomstig waren van met ringrot besmet pootgoed uit Nederland.

Dat volgt op een waarschuwing van de Plantgeneeskundige Dienst. Die waarschuwing betrof twee partijen waarbij één verdachte variëteit niet besmet bleek te zijn.

"We hebben goede vooruitgang gemaakt bij het opsporen van deze verdachte uitbraak. Er is geen ringrot gevonden in één van de twee variëteiten waardoor de beperkingen voor het betrokken bedrijf opgeheven konden worden. Van de variëteit die wel positieve indicaties opleverde hebben drie boerderijen in Engeland aardappelen geteeld. De oogst aan pootgoed is opgespoord en op veilige manier vernietigd. Ook een partij bewaard pootgoed is verwijderd. Een voorraad consumptie-aardappelen is in verzekerde bewaring gesteld in afwachting van de vernietiging. Een kleine hoeveelheid van die aardappelen was al verkocht en een terugroep actie is gaande,’’ aldus Fera. Een aantal andere voorraden is onder restrictie geplaatst omdat ze met de besmette aardappelen in relatie gebracht worden. Er is echter tot nu toe geen bewijs dat daar ook ringrot in voorkomt. Van deze partijen is een deel naar Spanje en Frankrijk verhandeld, waar de autoriteiten inmiddels zijn ingelicht. De dienst deelt verder mee ook onderzoek te doen naar een partij verdachte aardappelen uit Polen.

Of registreer je om te kunnen reageren.