Akkerbouw

Nieuws 861 x bekeken

Britse aardappelvoorraad een vijfde minder dan jaar geleden

Zoetermeer - De totale Britse voorraad aardappelen bedroeg eind november 2,7 miljoen ton, blijkt uit cijfers van de British Potato Council, zo meldt Bureau Aardappelmarkt informatie. Dat was ten opzichte van een jaar daarvoor 600.000 ton minder, ofwel 18 procent. Ten opzichte van de situatie in november 2010 was het 500.000 ton minder.

Uit de cijfers blijkt dat de achterstand in de aardappelvoorziening ten opzichte van oogstjaar 2011 wat afneemt. De totale Britse aardappeloogst in 2012, de kleinste sinds 1976, kwam uit op 4,64 miljoen ton. Dat was 24 procent minder dan in 2011 (6 miljoen ton). Door anticiperen van de markt, vooral door veel te importeren vanaf het vasteland, is het tekort richting november teruggedrongen. Het seizoen was in november echter nog maar net op de helft. Het ziet ernaar uit dat het Verenigd Koninkrijk veel aardappelen zal blijven aanvoeren van het vasteland.

Het voorjaar zal een nog grotere rol spelen met betrekking tot het verdere verloop van de marktprijs. Een echt vroeg voorjaar zal het niet worden. In de tweede week van februari heeft in de vroege Britse teeltgebieden het winterse weer al tot de eerste vertraging van het plantseizoen geleid. Was vorig jaar was rond deze periode al 600 hectare geplant, dit seizoen is dat 100 hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.