Akkerbouw

Nieuws 1307 x bekeken 2 reacties

Braziliaanse boeren in gevecht met Monsanto

St. Louis – Braziliaanse boeren weigeren een nieuw contract dat Monsanto aanbiedt om een dispuut over royalty’s te beslechten.

Het contract is bedoeld voor genetisch gemodificeerd sojazaad van het merk Inacta. Monsanto gaat op haar beurt in beroep tegen de uitspraak van een Braziliaanse rechter, die aanpassing van contracten eist.

Monsanto’s voorstel houdt in dat boeren dit jaar en volgend jaar geen royalty’s op zaad hoeven te betalen dat bestand is tegen glyfosaat, een oude technologie bekend als RoundupReady. In ruil hiervoor zouden boeren afzien van claimprocedures en royalty’s betalen voor het nieuwe Inacta-zaaigoed dat in de toekomst wordt gelanceerd.
Monsanto eist sinds het seizoen 2003/2004 dat telers van transgene soja en katoen in Brazilië 2 procent van hun omzet als royalty’s betalen voor vermeerdering. De patenten op RoundupReady-soja vervalt in de VS in 2014. Het patent is volgens de advocaat van een serie boeren, Jane Berwanger, volgens Braziliaanse regels in 2010 vervallen.
De federatie van Braziliaanse boerenassociaties, CNA, vindt de schikking oneerlijk. Het hoofd van de CNA Katia Abreu: “we zijn tegen de individuele contracten die Monsanto boeren aanbiedt. We verwachten van Monsanto dat contracten die reeds zijn getekend worden teruggehaald en vervangen door een nieuw document.”
De claim voor onterecht ingehouden royalty’s kan volgens Berwanger oplopen tot bijna 800 miljoen euro. Monsanto heeft analisten medegedeeld dat het met soja in Brazilië in 2013 waarschijnlijk niets kan verdienen.

Laatste reacties

  • agratax2

    Eindelijk eens mensen die bewijzen dat Monsanto niet onaantastbaar is, zoals ze tot nu toe hebben gedacht. De eventuele terug betaling zal Monsanto niet doen wankelen, maar als er nu meer mensen / landen de moed hebben hun gelijk te halen via het gerechtshof. Dan ben ik blij geen aandelen Monsanto in mijn bezit te hebben, voor hetgeen nu geeurd is enkele jaren geleden al gewaarschuwd door beurs analisten.

  • ed12345

    Han helemaal met je eens aandelen bij zo'n gemische gigant kunnen kelderen als een baksteen als er grote claims toegekent worden .ondanks ik niet denk dat een monsanto daardoor failliet zou kunnen gaan die hebben het bedrijf wel zo ingedekt dat zo'n geval alleen een klein gedeelte onder water gaat Hier heeft Pioneer opzettelijk niet de nieuwe generatie RR in hun soya zaden de oude generatie hun patent liep vorig jaar af de oude kun je nu ongestraft zelf vermeerderen maar ik geloof dat het alleen voor eigen gebruik is toegestaan

Of registreer je om te kunnen reageren.