Akkerbouw

Nieuws 1916 x bekeken

'Betere aanpak mogelijk van phytophthora'

Berkeley – Phytophthora verzwakt het immuunsysteem van aardappelplanten zeer effectief. Dat komt omdat de sporen van phytophthora eiwitten produceren die het immuunsysteem ondermijnen.

Dat kan de plant zich nauwelijks nog verdedigen tegen de ziektekiemen. Door de eiwitten te identificeren is het mogelijk een effectiever middel te vinden tegen phytophthora.

Dat melden onderzoekers van de universiteit van Californië in Nature Genetics. Het onderzoek is geleid door professor Wenbo Ma. “De malariaparasiet gebruikt een vergelijkbare techniek en kan daarom mensen zo ziek maken.”

De onderzoekers willen de ziekmakende eiwitten beter identificeren, zegt Ma. “Dat doen we ook bij andere ziekten. Het helpt om een betere bestrijding te vinden.”

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) steekt 9 miljoen dollar (6,7 miljoen euro) in het onderzoek. Vorig jaar vonden de onderzoekers een methode om phytophthora in avocado beter aan te pakken. Volgens het USDA veroorzaakt phytophthora wereldwijd een schade van ruim 6 miljard dollar (4,5 miljard euro) per jaar in aardappelen (Phytophthora infestans) en nog eens 2 miljard dollar (1,5 miljard euro) in sojabonen (Phytophthora sojae).

Of registreer je om te kunnen reageren.