Akkerbouw

Nieuws 835 x bekeken

BAI: een vijfde hoofdoogst aardappelen nog vrij verkoopbaar

Zoetermeer - Bij de Nederlandse aardappeltelers lag medio februari naar schatting van het Productschap Akkerbouw nog een hoeveelheid van 1,5 miljoen ton consumptieaardappelen van de hoofdoogst 2012 in voorraad. Het ging om 43 procent van de 3,5 miljoen ton consumptieaardappelen die zijn binnengehaald. Dat meldt het Bureau Aardappelmarkt informatie (BAI) na telefonische enquête onder een representatief aantal telers met minstens 2 hectare consumptieaardappelen. Samen vertegenwoordigen deze ongeveer 15 procent van het Nederlandse areaal consumptieaardappelen.

Het blijkt dat medio februari al 2 miljoen ton aardappelen waren afgeleverd, tegen 2,3 miljoen ton op hetzelfde tijdstip vorig jaar en 1,8 miljoen ton in februari 2011. Van de resterende voorraad is 830.000 ton nog niet afgeleverd maar al wel verkocht. De overige 670.000 ton, 19 procent van de hoofdoogst, is nog vrij verhandelbaar. Die hoeveelheid is erg veel kleiner dan vorig jaar februari, toen er nog zo’n 900.000 ton vrije aardappelen beschikbaar waren. Het huidige volume vrije aardappelen ligt 200.000 ton onder het 5-jarig gemiddelde, aldus het productschap. Ruim een derde (35 procent) van de telers had medio februari nog vrije aardappelen, een kleine groep (8 procent van de ondervraagden) had zelfs nog in het geheel niets verkocht.

De ondervraagde telers schatten de hoeveelheid tarra in hun voorraad op gemiddeld 9 procent. Vorig jaar was dat 11 procent.

Half april heeft de volgende voorraadmeting van het productschap plaats, gecombineerd met enquête voor een areaalprognose.

Of registreer je om te kunnen reageren.