Akkerbouw

Nieuws 1575 x bekeken

Aanbod levering Betacal onderweg naar bietentelers

Dinteloord – Suikerbietentelers ontvangen dezer dagen het aanbod van Suiker Unie voor levering van de kalkmeststof Betacal.

De regeling is onderdeel van de leveringsovereenkomst 2013, die in augustus 2012 is verstuurd. De Betacalregeling is in het leven geroepen om van de voorraad kalkmeststof af te komen. Bietentelers krijgen vanaf dit seizoen de keuze om kosteloos Betacal af te nemen of een bijdrage van € 0,50 per ton bieten te betalen.

Betacal is een kalkmeststof voor pH-onderhoud, pH-verbetering en structuurverbetering. Het product is een neerslag van koolzure kalk gemengd met organische stof, ontstaan bij de zuivering van ruwsap uit bieten.

Het punt is echter dat Betacal, dat 0,8 procent fosfaat bevat, concurreert met fosfaatruimte van dierlijke mest. Uit een berekening van weekblad Boerderij blijkt dat het voor een gemiddelde teler voordeliger is om Betacal af te nemen dan te kiezen voor dierlijke mest met aftrek van de Betacal-bijdrage.

Op het bestelformulier staat hoeveel Betacal kan worden afgenomen. De berekende hoeveelheid is gebaseerd op de bietenlevering van 2012. De bestelling moet voor 30 maart worden doorgegeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.