Akkerbouw

Nieuws 1440 x bekeken

Wasde-prognose drukt prijs graan en soja

Washington – Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verhoogt de oogstprognose voor graan en sojabonen in de wereld. De voorraden groeien. Daardoor zakten de noteringen voor tarwe, mais en sojabonen op de termijnmarkten in Chicago en Parijs.

USDA gaat er nu van uit dat de wereld 711,4 miljoen ton tarwe oogst in 2013/2014, meldt het ministerie in de jongste Wasde-prognose. Dat is 5 miljoen ton meer dan in de novemberprognose en 55 miljoen ton meer dan vorig seizoen. Vooral de tarwe-oogsten in Canada en Australië vallen hoger uit dan verwacht.

USDA houdt de tarwe-oogst in Argentinië op 11 miljoen ton. Vorige week meldde het Argentijnse ministerie van landbouw een tarweoogst te verwachten van 8,5 miljoen ton. De brancheorganisatie van Amerikaanse tarwe-exporteurs, US Wheat Associates, hekelt het beleid van de Argentijnse regering om de export met een heffing te belasten. Volgens US Wheat Associates is het beleid er op gericht genoeg tarwe beschikbaar te houden voor eigen gebruik. Maar het effect is juist dat boeren veel minder tarwe telen. De Argentijnse tarweproductie is de laagste in bijna twintig jaar.

In tegenstelling tot tarwe, gaat USDA bij mais uit van een krappere beschikbaarheid dan in de novemberprognose. De eindvoorraad in de wereld wordt nu geschat op 162,5 miljoen ton mais. Dat is bijna 2 miljoen ton minder dan in de vorige prognose. Maar het is wel een groei van 20,4 procent ten opzichte van 2012/2013. USDA verwacht dat de wereld meer mais nodig heeft voor voer en ethanol. Ondanks de krappere beschikbaarheid daalde de maisprijs in Chicago en Parijs. Als tarwe goedkoper wordt, drukt dat ook de maisprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.