Akkerbouw

Nieuws 806 x bekeken 1 reactie

Suikerverwerkers willen lagere invoerheffing

Brussel – De concurrentiepositie van de Europese voedingsmiddelensector staat onder druk door de importheffing op suiker. Door de heffing is er een groot verschil tussen de suikerprijs in de EU en die op de wereldmarkt. De Europese brancheorganisatie van suikerverwerkers (CIUS) wil daarom dat Brussel de importheffing verlaagt.

Suiker werd in oktober gemiddeld voor 367 euro per ton verhandeld op de termijnmarkt in Londen. Die maand kostte suiker op de interne markt in de Europese Unie 688 euro per ton. Sinds oktober 2011 is het verschil tussen de EU-prijs en de wereldmarktprijs verdubbeld, stelt de CIUS. De verwerkers schrijven het toe aan de in hun ogen hoge importheffing op suiker. Het is nadelig voor de concurrentiepositie van de Europese suikerverwerkers op de wereldmarkt.

CIUS is blij dat de suikerquotering in september 2017 afloopt. Tot die tijd moet Brussel extra witsuiker op de markt brengen door surplussuiker om te zetten in quotumsuiker of extra import mogelijk maken.

Eén reactie

  • haverboer1

    In 2017 maar geen suikerbieten meer zaaien als we onder de kostprijs bieten moeten telen. In Brazilië is al een derde van de suikerfabrieken weg. Door de lage wereldmarktprijs van de suiker.
    Deze verwerkers maken toch producten voor de consument in de eu?
    Suiker telen voor wereldmarktprijzen kan niet in Europa, maar ook niet in Brazilië.

Of registreer je om te kunnen reageren.