Akkerbouw

Nieuws 1429 x bekeken 1 reactie

Russische aardappelen duurder dan vorig jaar

Moskou – Rusland oogstte dit jaar 28,3 miljoen ton aardappelen. Dat is iets minder dan gemiddeld, maar ruim 1,2 miljoen ton minder dan vorig jaar. In de winkels zijn aardappelen daardoor 18 tot 66 procent duurder dan vorig jaar.

Dat meldt de Amerikaanse landbouwraad in een rapport over de Russische aardappelsector. Rusland is de derde aardappelproducent in de wereld, na China en India. Vorig jaar oogstte het land 29,5 miljoen ton aardappelen. Dit jaar blijft het steken op 28,3 miljoen ton, verwacht de landbouwraad in Moskou. Rusland oogstte van 2005 tot en met 2009 gemiddeld 28,7 miljoen ton aardappelen. Dit jaar wordt de productie gedrukt door de vele regen, vooral tijdens de oogst. Omdat 79 procent van de aardappelen in achtertuinen wordt geteeld, is het lastig om nauwkeurige oogstgegevens te krijgen.

Volgens de landbouwraad is het verbruik van aardappelen vrij stabiel. Er gaat ieder jaar zo'n 1,3 miljoen tot 1,8 miljoen ton aardappelen verloren. Rusland komt dit seizoen zo'n 1,7 miljoen ton aardappelen tekort. Normaal ligt de import onder de 1 miljoen ton. Rusland handhaaft nog steeds een importverbod voor aardappelen uit de EU.

Eén reactie

  • ed12345

    Er schijnt toch niet niet zo heel veranderd sinds de USSR tijd toen waren de achtertuintjes ook de belangrijkste groente leverancier.Wat het importverbod aangaat denk ik dat moskou het EU initiatief om de Oekraiene er bij te halen ,erg zwaar op de maag ligt

Of registreer je om te kunnen reageren.