Akkerbouw

Nieuws 1687 x bekeken laatste update:30 dec 2013

Meer pootgoed afgekeurd door schurft

Doetinchem – Nederlands pootgoed wordt dit seizoen vaker door importerende landen afgekeurd vanwege schurft. Volgens directeur Jan van Hoogen van handelshuis Agrico gebeurt dat vooral door Algerije, Egypte en Saoedi-Arabië. "Na een herkeuring kon het pootgoed van Agrico toch die landen in. Er zit meer gewone schurft en zilverschurft op de pootaardappelen. Dat komt waarschijnlijk door droogte in het groeiseizoen."

Volgens directeur Peter Ton van handelshuis Stet Holland is het dit seizoen een heel gepuzzel om de gewenste kwaliteit bij de afnemers te krijgen. "Vooral Egypte, Algerije, Marokko en Tunesië kennen scherpe normen voor gewone schurft en zilverschurft. We hebben er zelf nog geen last van gehad dat partijen zijn afgekeurd. Maar je moet als exporteur goed weten wat je doet als je pootgoed die kant op stuurt. Je moet niet de grenzen van het toelaatbare opzoeken. Dat ligt niet aan de importerende landen. Die passen hun normen toe. De oorzaak is dat er meer gewone schurft en zilverschurft op het pootgoed zit."
Toch gaat dit niet ten koste van de export, zegt Ton. "De export loopt goed, ook naar die landen."
Directeur Gerard Backx van HZPC beaamt dat. "De export blijft goed doorlopen, ondanks de schurftperikelen. HZPC heeft nog geen last gehad dat pootgoed is geweigerd. Maar je moet wel weten wat je doet."

Algerije koopt dit seizoen minder pootaardappelen. Maar dat heeft volgens Backx een heel andere reden. "De markt van consumptieaardappelen is daar minder geweest. Daarom poten de telers minder aardappelen. Vorig jaar kocht Algerije erg veel pootgoed in Europa: zo'n 150.00 ton. Dit jaar zal dat zo'n 100.000 tot 110.000 ton worden, waarvan zo'n 80.000 ton uit Nederland. Dat is meerjarig gezien geen abnormale hoeveelheid. Als je goede aardappelen hebt, kun je die gewoon naar Algerije brengen. Maar je moet wel kritischer zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.