Akkerbouw

Nieuws 1747 x bekeken

Agrico positief over aardappelmarkt komend seizoen

Emmeloord – De vooruitzichten voor consumptieaardappelen voor het huidige seizoen lijken redelijk positief. Dat zegt Agrico bij het bekendmaken van zijn positieve jaarresultaten over 2012/2013.

Agrico realiseerde in boekjaar 2012-2013 een omzet van 259 miljoen euro. Dat is flink meer dan vorig jaar (208,8 miljoen) en benadert de omzet die is behaald in recordjaar 2010-2011 (264 miljoen). Agrico heeft haar eigen vermogen dit boekjaar versterkt met 2,4 miljoen euro. De solvabiliteit bedraagt nu 54,8 procent en ligt daarmee duidelijk boven het gewenste niveau.

"De markt kende een goede start met hoge prijzen, die later door een groter aanbod meer onder druk kwamen", ervaart de coöperatie. "De vraag naar pootaardappelen is over het algemeen goed." Agrico plaatst vraagtekens bij de afloop van het exportseizoen naar Algerije. "De vraag was duidelijk lager dan in het afgelopen recordjaar. Daarnaast is het nog steeds onzeker of Rusland zijn grens zal openen voor pootgoed uit Europa."
De markt van Nederlandse pootaardappelen werd dit boekjaar bepaald door een aantal in het oog springende factoren, meldt Agrico. "Ten eerste de relatief hoge kilo-opbrengst per hectare met een hoofdzakelijk fijne maatsortering. Ten tweede de enorme vraag vanuit Algerije, waardoor een recordhoeveelheid pootgoed vanuit Nederland kon worden geëxporteerd. En ten slotte de tekorten in het Verenigd Koninkrijk."

Voor wat betreft de tafelaardappelen begon boekjaar 2012/2013 met een schone markt. Zowel de importaardappelen als de vroege aardappelen uit Nederland werden vlot afgezet.

Het tekort aan grondstof voor de industrie in het Verenigd Koninkrijk beïnvloedde de hele markt. De afzet daarheen was hoog en tot half december was er een goed prijsniveau.

Van januari tot april was de afzet matig. De verwachte export naar Oost-Europa bleef uit door het grote aanbod uit Polen. Vanaf april trok de markt weer aan, maar dit had voornamelijk invloed op aardappelen voor de industrie. Door de hogere prijsniveaus nam de consumptie wel af.

Of registreer je om te kunnen reageren.