Akkerbouw

Nieuws 3463 x bekeken

Verwachting bieten naar 77 ton per hectare

Dinteloord – De opbrengstverwachting van de Nederlandse suikerbieten is iets gestegen naar 77 ton bieten per hectare, meldt verwerker Suiker Unie. Door de grotere hoeveelheid bieten duurt de campagne enkele dagen langer dan aanvankelijk was gepland.

Suiker Unie heeft inmiddels ruim de helft van de bieten verwerkt. Dat zijn bijna 3 miljoen ton bieten. De meeste bieten zijn in de eigen fabrieken verwerkt in Dinteloord en Vierverlaten, een klein deel in loonverwerking in Duitsland in de fabrieken Appeldorn en Jülich.

De fabrieken laten goede verwerkingscijfers zien. Dagelijks worden in de Nederlandse fabrieken zo'n 47.000 ton bieten verwerkt.

De oogst van de bieten blijft gestaag, maar moeizaam verlopen door het natte weer. Vanaf afgelopen maandag moest nog ongeveer 36 procent van de bieten worden gerooid, flink meer dan in voorgaande jaren op die datum.

De voorspellingen laten een weersverbetering zien. Dat betekent dat er volop wordt gerooid, want wachten heeft geen zin. Het kwaliteitsverloop van de bieten was in de afgelopen week gunstig wat betreft suikergehalte (17 procent). Het tarrapercentage ontwikkelt zich minder gunstig, met 12 procent over de afgelopen week en 10 procent tot op heden.

Of registreer je om te kunnen reageren.