Akkerbouw

Nieuws 684 x bekeken 1 reactie

Opwaardering IGC-prognose wereld graanproductie

Londen - De International Grains Council (IGC) stelt de eind oktober afgegeven prognose voor de wereldproductie van alle granen samen met 5 miljoen naar boven bij, naar een totaal van 1.946 miljoen ton. Ten opzichte van vorig oogstjaar is de productie volgens IGC 9 procent gestegen. Ondanks een toegenomen verbruik verwacht IGC een toename van de wereldvoorraad aan het eind van het seizoen met 41 miljoen ton, naar het hoogste niveau in vier jaar tijd: 379 miljoen ton.

De marktindex voor granen en oliezaden van de International Grains Council is in de afgelopen maand november vrijwel stabiel gebleven. Een kleine terugval van de internationale marktprijs voor tarwe van 3 procent en voor mais van 1 procent, werd gecompenseerd door 2 procent stijging van de sojaprijs. Er was wat zwakte in de tarweprijzen, ondanks zorgen over de ontwikkeling van het gewas in enkele productiegebieden. De prijsdruk was er vooral in de Verenigde Staten, vanwege verzwakte export en gunstige groeiomstandigheden voor de komende oogst. De maisnoteringen blijven op het laagste niveau in drie jaar hangen. Gestegen exportprijzen in de VS en Brazilië wogen niet op tegen prijsdaling in Argentinië en de Zwarte Zeeregio.

De markten voor sojabonen werden meer beïnvloed door toegenomen vraag dan door de aanboddruk die uitging van de oogstvooruitzichten van de belangrijke exportlanden.

Eén reactie

  • info36

    Wanneer houden die achterlijke prognoses nou eens op. Komt toch nooit uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.