Akkerbouw

Nieuws 765 x bekeken

USDA verwacht daling suikerprijs

Washington – De suikerprijs daalt. Dat komt door de onbalans tussen productie en verbruik, meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

Volgens het USDA produceert de wereld dit seizoen 2013/2014 totaal 174,8 miljoen ton suiker. Dat is 1,2 miljoen ton minder dan in 2012/2013. Dat komt vooral doordat India en Rusland minder suiker produceren. Deze daling wordt deels gecompenseerd door productiestijgingen elders, zoals in China en Thailand.

Ondanks dat de productie daalt en het verbruik stijgt, groeien de voorraden. Het is het vierde achtereenvolgende seizoen dat de wereld meer suiker produceert dan verwerkt.

Eind 2009/2010 had de wereld een voorraad van 28,8 miljoen ton suiker. Dat was genoeg om 18,7 procent van het verbruik te dekken. Eind dit seizoen, op 30 september 2014, verwacht het USDA dat de voorraden zijn gegroeid naar 43,4 miljoen ton. Dat leidt tot een stocks-to-use ratio van 26 procent. Hoe hoger de verhouding tussen eindvoorraad en verbruik, des te groter de druk op de prijs.

Het suikerverbruik stijgt ieder jaar door de groei van de wereldbevolking en de welvaart en doordat de suikerprijs daalt. In 2009/2010 lag het wereldverbruik op 154,1 miljoen ton. Dit seizoen stijgt dat naar 167,6 miljoen ton.

Analisten verwachten dat de suikerproductie op termijn daalt. De kostprijs stijgt in landen als India, Thailand, Brazilië en China door de economische ontwikkeling. Arbeid en grond worden duurder. De Indiase industrie lijdt dit jaar een verlies van 460 miljoen dollar (340,4 miljoen euro). In Thailand steeg de kostprijs in vijf jaar van 220 naar 460 dollar per 100 kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.