Akkerbouw

Nieuws 1062 x bekeken

Texelse Zilte aardappel wint milieuprijs

Den Burg - Arjen de Vos van Zilt Proefbedrijf Tested on Texel in Den Burg won vandaag de Climate Adaptation Business Challenge. Dat is een wedstrijd voor initiatieven van ondernemers die het beste inspelen op de wereldwijde klimaatverandering.

De Vos heeft een prijs van 25.000 euro gewonnen. Hij gebruikt het geld om te onderzoeken hoe de Texelse Zilte Aardappel op grotere schaal kan worden verbouwd. Deze aardappelsoort kan groeien op verzilte landbouwgrond. Het Zilt Proefbedrijf van Arjen de Vos en Marc van Rijsselberghe werkt samen met aardappelkwekers Biemond uit Eenrum en Fobek uit Sint Annaparochie.

Door kweldruk en toenemende droogte neemt de verzilting van landbouwgrond toe, zegt De Vos. "Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd. Met deze aardappel willen we aantonen dat zoet water niet noodzakelijk is voor landbouw. Brak water is ook goed te gebruiken. Bovendien heeft deze aardappel daardoor een heel rijke minerale samenstelling en een bijzonder goede smaak. De aardappel is binnenkort op de markt verkrijgbaar. Met de prijs van 25.000 euro gaan we onderzoeken hoe deze zilte aardappel op grote schaal te verbouwen is. Het helpt ons een certificering op te zetten zodat mensen gegarandeerd een aardappel met keurmerk krijgen die onder echt zilte omstandigheden is geteeld."

De Climate Adaptation Business Challenge is een wedstrijd voor bedrijven op het gebied van klimaataanpassing. De prijs is voor het eerst uitgereikt. Er deden tien bedrijven aan mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.