Akkerbouw

Nieuws 1182 x bekeken

Bietenoogst Zuidwesten gaat moeizaam

Dinteloord – De suikerbieten die in de tiende campagneweek binnen kwamen, van 17 tot en met 23 november, bevatten met 17,1 procent iets meer suiker dan de voorgaande weken. Het campagnegemiddelde kom hiermee ook iets hoger uit: 16,8 procent.

Dinteloord – In het Zuidwesten blijft de oogst van suikerbieten bijzonder moeizaam verlopen, meldt verwerker Suiker Unie. De veldvoorraad loopt amper op. De draagkracht van lichtere gronden is heel slecht. Rooimachines laten diepe sporen na.

In het Noorden gaat de oogst ook niet vanzelf. De capaciteit ligt laag. In Flevoland is in de afgelopen week volop gerooid. De afgelopen week zijn in het Zuidoosten veel rooiers met dubbele bemanning 24 uur per dag ingezet.

Landelijk moet nog een kwart uit de grond worden komen. In tegenstelling tot voorgaande jaren worden nog steeds veel vers gerooide bieten geleverd.

Het suikergehalte is in de tiende campagneweek, van 17 tot en met 23 november, opgelopen tot 17,1 procent. In week tien kwamen de bieten met de hoogste suikergehaltes uit de regio's Noordoostpolder en Groningen veen met beide 17,7 procent suiker. Het campagnegemiddelde komt hiermee ook iets hoger uit: 16,8 procent.

De tarra is met 12 procent onverminderd hoog. De meeste tarra werd geconstateerd bij bieten uit Noord-Beveland (18,6 procent) en het schoonst waren bieten uit West-Brabant Zuid met 6,9 procent tarra.

De winbaarheid is gezakt van 91,4 naar 91,3 punten bij een campagnegemiddelde van 91,1 punten.

Of registreer je om te kunnen reageren.