Akkerbouw
Nieuws
1941 x bekeken
5 reacties
Stikstof is beperkende factor voor tarweopbrengst
Westmaas - Stikstof is vaak de beperkende factor voor een hoge wintertarweopbrengst. Dat blijkt uit de resultaten van een wintertarwebemestingsproef van coöperatie CZAV op PPO-proefboerderij Westmaas.
De proefvelden met de hoogste stikstofgiften haalden de hoogste opbrengsten. In de proef is tot 320 kilo zuivere stikstof per hectare gegeven en nog was volgens Ton Hendrickx, productmanager meststoffen van CZAV, de top niet bereikt. Niet alleen de hoogte van de gift, maar ook het tijdstip van de eerste stikstofgift is een belangrijke factor voor het halen van een hoge opbrengst. De tarwe die vroeg, op 22 februari, 100 kilo stikstof per hectare in de vorm van KAS kreeg realiseerde de hoogste opbrengst. Binnen de proef haalden vier objecten een opbrengst van meer dan 15 ton per hectare. De gemiddelde opbrengst van de hele proef was 14.010 kilo per hectare. Om die 15 ton te halen moeten alle teeltfactoren volgens Hendrickx wel optimaal zijn.
Dat begint met vroeg en onder gunstige omstandigheden zaaien en voldoende zaaizaad gebruiken. Voor de proef is 3,75 keer het duizendkorrelgewicht gezaaid, dat lijkt nog aan de krappe kant. Verder is een volledige ziektebestrijding, inclusief fusarium-bespuiting nodig. Voor de proef is de tarwe in aardappelland gezaaid, dat is een goede voorvrucht voor tarwe omdat het veel stikstof achterlaat.
De aanleiding om deze meerjarige proef op te zetten is dat de praktijkopbrengsten van wintertarwe niet meestijgen met de vooruitgang van de rassen. In 30 jaar tijd is het potentiële opbrengstniveau met 30 procent gestegen terwijl de praktijk niet verder komt dan 10 procent.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.