Akkerbouw

Nieuws 1139 x bekeken

Russen willen pootgoedzaak eventueel buiten EU om regelen

Den Haag - Rusland is bereid om samen met Nederland tot een oplossing te komen voor het importverbod van pootgoed als dit op Europees niveau niet lukt. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

"Mocht er geen zicht komen op spoedige oplossing van de problematiek met de EU, dan is de Russische Federatie bereid om een oplossing te bewerkstelligen op bilaterale wijze", aldus Dijksma. Rusland heeft hierbij verwezen naar een soortgelijke oplossing als gekozen bij de uitbraak van de Ehec-bacterie in 2011.

Tijdens de overleggen, die al in oktober hebben plaatsgevonden, is uitvoerig gesproken over het Russische importverbod van Europees pootgoed. Nederland heeft aangegeven bereid te zijn om extra technische informatie te verstrekken en om Russische inspecteurs uit te nodigen voor een audit van  het fytosanitair systeem in Nederland. Rusland heeft aangegeven dat de EU het hele proces onnodig heeft vertraagd. Rusland heeft aangegeven de inzet van Nederland in de EU om het probleem op te lossen bijzonder te waarderen. Wel moet voor het openstellen van de grenzen voor Nederlands pootgoed eerst overlegd worden met de andere leden van de Russische douane-unie.

Of registreer je om te kunnen reageren.