Akkerbouw

Nieuws 1004 x bekeken

Omzet AGF-handel stijgt, marges onder druk

Amsterdam – De groothandels in aardappelen, groente en fruit hebben in 2012 en 2013 de omzetten zien stijgen, maar lijden onder voortdurende prijsdruk en scherpe inkoopvoorwaarden vanuit hun afnemers.

ING Economisch Bureau verwacht dat die prijsdruk ook de komende jaren een zeer belangrijk thema blijft en bedrijven dus niches opzoeken. Over het eerste halfjaar van 2013 is de omzet van groothandels in aardappelen, groente en fruit licht toegenomen. In 2012 groeide de omzet ook al met 6 procent. De opgaande lijn is te danken aan een groter aanbod aan producten, stijging van de export, de hogere prijzen die consumenten betalen in de winkel en het algemene herstel na de forse krimp in 2011 die ontstond door de zogeheten Ehec-crisis.
Marges zijn echter dun. Deels komt dat door de sterke inkooppositie van supermarkten, maar ook de crisis speelt de sector parten: horeca en catering zien consumenten kiezen voor de goedkoper geachte supermarkt, terwijl bij supermarkten consumenten vaker kiezen voor discounters en in de supermarkt consumenten toenemend kopen op prijs.
De bankanalisten zien dat veel bedrijven op zoek zijn naar niches in hun producten- of dienstenaanbod. Onder andere bij het vergroten van de transparantie in de keten hebben online-oplossingen, "e-commerce", daarbij volgens de analisten veel te bieden. Op het gebied van marketing en communicatie kan de aanwezigheid op sociale media voor de sector ook een middel zijn om het bewustzijn, gebruik en de interactie omtrent AGF-producten te vergroten.
ING ziet sterke groei op de markt voor biologische producten. Zo namen consumentenbestedingen aan biologische en andere 'duurzaam' verklaarde AGF-producten in 2012 met ten minste 15 procent toe. Daarmee lag de toename tienmaal groter dan die van de totale AGF-bestedingen. Omdat ook in Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en in Scandinavië biologische producten in de aandacht staan, zijn er exportkansen.

Of registreer je om te kunnen reageren.