Akkerbouw

Nieuws 2357 x bekeken

Noodgedwongen pauze voor akkerbouw

Westmaas/Dronten – Door de vele neerslag gebeurt er deze week weinig tot niks op het land. De oogst van suikerbieten, winterpeen en witlofpennen is stilgelegd.

In het Zuidwesten is de achterstand groot, in de rest van het land worden nog geen grote problemen verwacht.

De aardappelen zijn op een uitzondering na gerooid, maar door het vertraagde seizoen en de recente regen staat er nog best veel peen en witlofpennen op het land. Dat zegt Paul Hooijman van DLV Plant. “Er moet nog veel gebeuren en deze week lukt dat niet door de regen. Het is echt herfstweer.” Tot problemen leidt dit in het midden van het land niet. “Ik hoor niets over bijvoorbeeld puntrot in peen.”

Na de neerslag duurt het nog wel vier of vijf dagen voor akkerbouwers het land weer op kunnen. “Het bieten rooien wordt wel weer heel snel hervat, verbazingwekkend snel soms. Maar hoe langer je wacht, hoe meer de grond aan de bieten gaat plakken. De machines hebben zulke brede banden, dat het vaak wel goed gaat.”

Dit geldt niet voor witlofpennen en peen. “Die percelen moet je echt laten drogen, anders wordt het een slagveld.”

In het Noorden is het niet veel anders, blijkt uit de waarnemingen van Teun de Jong van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. “Akkerbouwers zijn achter de deuren aan het werk, ze sorteren en verhandelen pootgoed. Het buitenwerk ligt stil.”

Aardappelen zitten niet meer in de grond. Vooral winterpeen en suikerbieten moeten in het Noorden nog worden gerooid. “Normaal gesproken wordt peen in oktober gerooid”, zegt De Jong. “Door de achterstand in het groeiseizoen was dit toch al vertraagd. Peen moet wel goed zijn afgestompt voor de bewaring. Telers moeten even geduld hebben. Zolang het niet vriest, is dat geen probleem.”

Veel tarwe is in oktober al gezaaid en er zijn ook veel hectares geploegd. “De bietenoogst stagneert nu, maar dat kan na een paar dagen droog weer worden hervat.”

De bietenoogst is voor bijna de helft gevorderd. “Dat is minder dan we de laatste jaren gewend zijn”, zegt Pieter Brooijmans, manager agrarische dienst bij Suiker Unie. Over de aanvoer bij de fabriek maakt hij zich nog geen zorgen. “De voorraad is één tot twee weken, dat verschilt per gebied. Wie niet hoeft te leveren, kan beter wachten met rooien om beschadigingen te voorkomen.”

In het Zuiden moet nog veel werk worden gedaan, zegt Luc Remijn van DLV Plant: "De afgelopen maand is bijna niets gebeurd, is is hier zo ontzettend nat. Het is verschrikkelijk."

Of registreer je om te kunnen reageren.