Akkerbouw

Nieuws 1545 x bekeken

Meer koprot bij uien in Noorden

Broek op Langedijk – Koprot in uien neemt de laatste weken toe, zien uienspecialisten. Vooral in de noordelijke teeltgebieden groeit het percentage koprot in de bewaarcel, weet Jaap Jonker van zaadbedrijf de Groot en Slot.

"Deze stijgende lijn baart ons zorgen", zegt Jonker. Het gaat vooral om de gebieden waar de oogst grof was: Noord-Holland, Friesland en Flevoland. "Dat is een kwetsbaarder gewas."

De meeste partijen uien zijn goed, benadrukt Jonker. "Maar bij sommigen komt wel 10 procent koprot voor." Op basis van regelmatige controle kan een teler besluiten of hij zijn uien moet afzetten. "Verder zien we veel watervelactiviteit. Hiertegen moet worden geventileerd."

André Boot van Nickerson-Zwaan komt regelmatig koprot tegen, maar niet extreem veel. "Hier in het Zuidwesten valt het nog reuze mee. Ik hoor dat het in Flevoland en het Noorden meer voorkomt, maar dat kan ik niet bevestigen. Een nekschimmel wordt soms aangezien voor koprot. Ik moet dat zelf beoordelen."

Het lijkt Boot wel aannemelijk dat koprot in de noordelijke regio's meer voorkomt, omdat het gewas daar meer loof had in het groeiseizoen. "Dat wil je niet meenemen de bewaring in. Hierdoor wordt soms te kort geklapt. Zeker in combinatie met een dikkere hals is dat een ideale ingangspoort voor schimmels."

Boot adviseert om niet naar 30 graden te stoken. "Blijf ver weg van 23 tot 27 graden, de perfecte temperatuur voor koprot. Stoken tot 20 graden is genoeg om uien te drogen en zo schakel je die risicofactor uit."

Luc Remijn van DLV Plant ziet dat de verwachtingen wat positief waren ten aanzien van koprot. "Het probleem kan wel eens aanzwellen nu." DLV Plant hamert op controle. "Het zijn vooral de kort geklapte uien waar de hals nog niet is ingedroogd die het meeste risico lopen."

Of registreer je om te kunnen reageren.