Akkerbouw

Nieuws 1470 x bekeken

Iets meer eiwitgewassen in Nederland

Den Haag – Het areaal eiwithoudende gewassen steeg dit jaar met 12 hectare naar 559 hectare. Het areaal veldbonen kromp van 332 hectare vorig jaar naar 228 hectare dit jaar. De boeren teelden 231 hectare voedererwten. Dat was vorig jaar 141 hectare.

Daarnaast is in Nederland 33 hectare sojabonen verbouwd en 67 hectare niet-bittere lupinen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat de arealen eiwitgewassen door de jaren heen sterk wisselen.

Nederland is voor eiwithoudende grondstoffen afhankelijk van import. Het gaat vooral om soja. De producenten van voer en voeding willen dat in 2015 alle soja duurzaam is geproduceerd.

Om de afhankelijkheid te verminderen van de invoer van soja, worden proeven gedaan met de teelt van eiwitgewassen. Volgens het CBS gaat het in Nederland om sojabonen en niet-bittere lupine. Sojabonen en lupinen bevatten 35 procent eiwit, veldbonen en voererwten 25 procent. Het areaal eiwitgewassen is klein en beslaat volgens het CBS 0,03 procent van alle landbouwgrond.

Ook elders in de EU worden proeven gedaan met de teelt van sojabonen. Dit jaar startte een groot onderzoeksproject in het stroomgebied van de Donau. Volgens de Europese organisatie van graanhandelaren Coceral is dit jaar 399.000 hectare sojabonen geteeld in Europa. Koploper is Italië met een areaal van 153.000 hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.