Akkerbouw

Nieuws 753 x bekeken

Duitsers rooien zo'n 10 procent minder uien

Hannover - De uienoogst in Duitsland pakt naar schatting zo'n 10 procent kleiner uit dan vorig jaar. Dat komt erop neer dat rond de 436.000 ton is gerooid. De schatting is gebaseerd op de situatie in Nedersaksen.

De teeltsituatie in Nedersaksen was echter niet wezenlijk anders dan in de rest van Duitsland. De uienteelt had afgelopen seizoen primair last van hevige neerslag. Er is ook laat nog geoogst, dat wil zeggen nog de hele maand oktober, aldus Landvolk. Volgens landbouwmarktbureau AMI was de voorraad per begin oktober 17 procent ofwel 186.500 ton kleiner dan vorig jaar. Een en ander heeft een duidelijk effect op de prijzen. Groothandelaar Raiffeisenwarengenossenschaft (RWG) Osthannover verkoopt de uien voor 24 euro per 100 kilo. Vorig jaar gingen de uien voor 11 euro van de hand. De consumentenprijzen stegen in september in vergelijking met dezelfde maand van vorig jaar met 29 procent, constateerde verder het Statistische Bundesamt.

Of registreer je om te kunnen reageren.