Akkerbouw

Nieuws 949 x bekeken 1 reactie

Canada strijdt verder tegen zwarte roest

Ottawa – Canada investeert nog eens bijna een miljoen euro in onderzoek naar zwarte roest in tarwe. Landbouwminister Gerry Ritz trekt daar 1,26 miljoen Canadese dollar (884.000 euro) voor uit. In 2009 was al eens 13 miljoen dollar (9,1 miljoen euro) in het onderzoek gestoken.

Het onderzoek concentreert zich op de gevaarlijke variant van zwarte roest Ug99, alhoewel die variant nog nooit in Canada is gevonden. Een groep onderzoeksinstituten in Canada, verenigd in de Canadian Wheat Alliance, heeft drie genen geïdentificeerd die tarwe resistent maakt tegen Ug99. De genen worden ingekruist in bestaande tarwerassen.

In 1999 stak Ug99 voor het eerst de kop op in Oeganda. Sindsdien verspreidt Ug99 zich. Aangetaste tarwepercelen kunnen volledig verloren gaan. In de jaren 50 was zwarte roest een groot probleem voor tarwetelers. Toen zijn resistente rassen ontwikkeld, waardoor de ziekte naar de achtergrond verdween. Tot in 1999 een agressieve variant van de schimmel alle resistenties wist te doorbreken. Ug99 is tot dusver gevonden in Afrika en Azië. In Duitsland is een incidenteel geval gemeld. In Noord-Amerika is de variant tot dusverre niet opgemerkt.

Eén reactie

  • agro1

    ja, regeren is vooruitzien, arm nl en eu, ciolos boppe

Of registreer je om te kunnen reageren.