Akkerbouw

Nieuws 1571 x bekeken laatste update:11 nov 2013

CZAV Zuiddorpe gaat dicht

Westdorpe – CZAV gaat zijn vestiging in Zuiddorpe in Zeeuws-Vlaanderen sluiten. Dat meldde directeur Antoon van Vugt zaterdag bij de opening van de kijkdag op de vernieuwde vestiging Axelse Sassing CZAV/Luc Pauwels NV.

Het bedrag dat vrijkomt door het afstoten van Zuiddorpe zal geïnvesteerd worden in locatie aan diep water, aangezien graantransport over water het goedkoper is dan per as en grote klanten ook via het water beleverd willen worden. Twee andere grote graanopslagfaciliteiten heeft CAZV in Wemeldinge en in Dinteloord.
Van Vugt ziet voor graan in de akkerbouw blijvend een belangrijke rol toebedeeld. "De prijzen bewegen zich op een hoger niveau dan enkele jaren geleden. De markt tendeerde het afgelopen jaar naar omlaag, en stabiliseert nu op een niveau waarvan ik zeg: het is minder, het kan beter. Hoe dan ook, de graanteelt staat in een ander licht dan jaren geleden. We moeten daarin als coöperatie investeren. Afgelopen jaar zagen we op onze proefvelden opbrengsten van 15 ton per hectare. Dat heb je niet direct op praktijkpercelen, maar je ziet dat er nog genoeg potentieel is in de graanteelt."
Op locatie Axelse Sassing is door ver- en nieuwbouw de opslagcapaciteit vergroot van 20.000 naar 38.000 ton. Op termijn moet de opslag, die aan het water ligt en waar schepen tot 1.500 ton kunnen komen, 70.000 ton groot worden.
CZAV collecteert jaarlijks tussen 300.000 en 350.000 ton graan (bijna 350.000 in 2013).

Of registreer je om te kunnen reageren.