Akkerbouw

Nieuws 1324 x bekeken 9 reacties

Black Earth Farming boekt weer verlies

Moskou – Mega-akkerbouwbedrijf Black Earth Farming (BEF) heeft in het derde kwartaal weer verlies geleden. Door een scherpe daling van de graanprijs moest worden afgeschreven op voorraden, terwijl de verkoopprijs eveneens daalde.

Topman Richard Warburton wil om risico's te spreiden meer inzetten op geïrrigeerde producten met hoge toegevoegde waarde, zoals aardappelen. BEF produceert in Rusland tarwe, gerst, mais, koolzaad, zonnebloemzaad, soja, suikerbieten en aardappelen. Het in Stockholm aan de beurs genoteerde bedrijf is eigenaar van 250.000 hectare landbouwgrond en leaset daar nog 58.000 hectare bij. Het businessmodel komt neer op het met Westerse kennis en kunde tot ontwikkeling brengen van laagproductief Russisch areaal. Het bedrijf was de laatste jaren doorgaans verliesgevend.
In het derde kwartaal verkocht het bedrijf 221.400 ton aan agrarische producten, tegen 199.200 ton een jaar eerder. De gemiddelde prijs per ton daalde echter van 221 naar 154 dollar (114 euro). De omzet daalde van 44,8 miljoen naar 34,3 miljoen dollar. Netto boekte BEF een verlies van 26,3 miljoen dollar (19,5 miljoen euro), tegen een winst van 11,1 miljoen dollar in 2012. Het aandeel BEF daalde na de bekendmaking tot het laagste niveau ooit.
Topman Richard Warburton wijst erop dat bij zeven van negen gewassen in 2013 de opbrengst per hectare is toegenomen. Bij wintertarwe bijvoorbeeld steeg de opbrengst van 2,2 naar 3,3 ton per hectare terwijl bij suikerbieten de hectareopbrengst groeide van 25,6 naar 27 ton per hectare. De aardappelopbrengst nam toe van 33,2 naar 33,9 ton. Het zijn magere opbrengsten in West-Europees perspectief.
Toch erkent Warburton dat de cijfers bewijzen dat er nog een grote sprong voorwaarts moet worden gemaakt en dat het bedrijf verder moet diversifiëren richting gewassen met een hoge financiële opbrengst per hectare, zoals aardappelen. Warburton wijst erop dat BEF er in 2013 in geslaagd is qua kwaliteit en het leveren van de juiste volumes chipsproducent PepsiCo tevreden te stellen. "We geloven dat diversificatie (-) een groot potentieel voor het vergroten van onze business en winstgevendheid oplevert."
Voor 2014 meldt de onderneming dat door een uitzonderlijk natte septembermaand het areaal wintertarwe is gedaald van 72.000 naar 30.000 hectare. De vrijgekomen tienduizenden hectares worden met name ingezaaid met mais en zonnebloemzaad.

Laatste reacties

 • ed12345

  Toen hier de baktarwe prijzen ongekende hoogtes van $500 per ton haalden maakten Black Earth een ge middelde winst van $10 per ha .Volgens mij heb je dan als bedrijf geen enkele kans in de toekomst. Tussen haakjes hadden de Russen dat zelf al niet eens geprobeerd groot groter grootst de Sovchoz een staats vorm van de Kolchoz

 • agratax2

  ed12345. Het probleem in Rusland is het klimaat en dat zal zo blijven. Wat de boeren ook doen droge en hete zomers zijn hun vijand en komt de hitte een week eerder of later maakt het verschil. De meeste mensen kiezen in Rusland voor de Zwarte aarde, heb je de minste input nodig en heb je meestal goed combine weer. Kies je voor de meer Noord Westelijke diluviale gronden moet je meer inputs leveren is de oogstperiode natter (niet altijd) maar de kans op 5 ton rogge en wintertarwe is aanwezig en ik denk zelfs met goede bemesting en grondbewerking standaard. Ik heb hier snijmais gezien van minsten 60 ton / ha en super kolven. Aardappelen 40 ton is bij goede telers doorgaans zonder irrigatie want zij zitten doorgaans op vochtige gronden al ten tijde van Stalin gold niet dichtbij de consument produceren maar daar producren waar de omstandigheden het beste waren. Op vochtige gronden met kleine percelen dus groente, aardappelen en op de vlakte combine gewassen en suikerbieten.

 • ed12345

  Agratax ik weet dat jij een 100x betere inkijk hebt in het russische gebeuren als ik maar zoals je weet heeft het e altijd geintresseerd (lees nu weer russiche landbouw door Broekmeyer) maar ik blijf er bij dat akkerbouw aan zekere limieten gebonden is .Ik zie het hier ook als het TE groot wordt is het niet; Het gaat zoals het moet :Maar;het moet maar zoals het gaat;wat de gemiddelde opbrengsten onderuit haalt

 • ed12345

  Agratax natuurlijk weet ik ook dat de onvoorspelbare totale regenval de russen en oekraieners altijd parten gespeelt heeft
  En TE groot is voor elk bedrijf verschillend bv de Wilhelminapolder met 1800ha draait prima en mijn buur met 800hatjes gaat het op de zwaardere gronden steeds minder en achter buur met ruim 2000ha zullen we het maar niet over gemiddelden hebben maar heb hier anderen buren met meer dan 800ha die het prima doen

 • Jan-Zonderland

  Zie hier dan het 'bewijs' dat ongelimiteerde schaalvergroting niet de weg is die we moeten blijven volgen.
  Het excuus dat het weer niet altijd meewerkt is natuurlijk onzin, het ene jaar werkt het mee, het andere jaar juist niet maar dat weet je als boer, dat is een vast gegeven. Werkt het vaker tegen dan mee en kun je daardoor niks verdienen, cq draai je concequent met verlies, dan zit je op de verkeerde plek of je weet er niet goed genoeg mee om te gaan. Ik denk dat het bij megabedrijven maar om 1 ding draait en dat is management, geldt eigenlijk voor elk bedrif, groot of klein. Maar hoe groter de onderneming hoe moeilijker en kostbaarder het is om alle 'ducks in a row' te krijgen en daar gaat het meestal op stuk.
  En laten we nou eerlijk zijn: wat is de zin en de drijfveer om 300.000 ha te willen boeren als 1 bedrijf: hebzucht!!!

 • agratax2

  Jan de heren zullen nagenoeg nooit in de plus komen als de prijzen niet blijvend hoger worden met achter blijvende kosten. De grond is goed, de westerse leiding is niet slecht maar het klimaat is te onbetrouwbaar.
  Het heeft weinig te maken grote of kleine bedrijven. Dit bedrijf zal vermoedelijk bestaan uit verschillende grote eenheden zoals ook in de prairie provincies van Canada en Amerika bestaan of in Brazilie. Hier gaat het wel omdat het klimaat en de infrastructuur beter zijn. Ik zie voor hen nog kansen als hun bulk zelf verwerken tot consumptie producten. Hun hoop op aardappelteelt gaat net zo lang goed tot dat ze in een aanbieders markt zitten en de boer krijgt wat de handel kwijt wil.

 • agratax2

  Jan bedrijven van deze grootte is geen hebzucht, het is doen wat de economen ons voor spiegelen. Productie kosten verlagen door in grote eenheden te produceren. Misschien toont dit debacle aan dat de wet van de grootte getallen in landbouw minder opgaat dan voor industrie of handel.
  De investeringsfondsen die op de beurs aandelen van BEF hebben gekocht zijn tot nu toe niet rijk geworden van de investering.

 • trekker123

  Tja, 3,3 ton tarwe per hectare en 27 ton bieten. Ook als de grond gratis is kan ik me voorstellen dat het niet meevalt om dan ook nog wat te verdienen. En al helemaal niet als het gaat om een rendement zoals aandeelhouders van beursgenoteerde ondernemingen het zich voorstellen. Schaalgrootte kan je onder dit soort omstandigheden redden maar wordt het te groot dan gaat de schaalgrootte ook tegen je werken. Eenheden van enkele duizenden hectaren is mooi groot genoeg. Desnoods enkele tienduizenden, maar dat is nog steeds heel wat anders dan honderdduizenden. Anderzijds natuurlijk goed nieuws dat beursgenoteerd boeren niet loont.

 • jan10

  Het is overal hetzelfde n.l.: Het oog van de meester.......
  En als je onder het gemiddelde presteert ,stop er dan maar mee!!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.